Quantcast
Channel: E-Ticaret - Webrazzi
Viewing all 1422 articles
Browse latest View live

Marketlere özel ücretsiz e-ticaret yazılımı: Hemen.Market

$
0
0

İçinde yaşadığımız ve Covid-19 salgını etkisi altında olduğumuz bu dönemin en çok etki ettiği sektörlerden biri de e-ticaret oldu. Yaşanan salgının, vatandaşın zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için gittiği marketlere de ciddi etki etti. Sosyal mesafesini korumak adına pek çok insan kalabalığın ve özellikle ödeme esnasında kasada temasın çokça gerçekleştiği marketlere gitmeyi istemiyor.

Böyle bir dönemde sanal marketlere ve market alışverişlerini hızlı teslim eden girişimlere ilginin arttığını söylememiz mümkün. 2003 yılında kurulan T-Soft da bu alandaki talebe karşılık vermek adına, daha çok marketi online ortama taşımayı ve marketlere özel bir e-ticaret yazılımı sunmayı hedeflemiş. Hemen.Market adı verilen servisle birlikte, hiçbir e-ticaret geçmişi olmayan ve online sipariş alma imkanı bulunmayan marketler artık online sipariş alabilir hale gelecek.

Hemen.Market projesi ile marketlerin çok kısa bir süre içerisinde sanal mağazalarını aktif hale getirebilmeleri hedefleniyor. Bu girişim, marketlerin teknolojiye başlangıç yatırımı yapma konusunda yardımcı oluyor. Üstelik ücretsiz olarak sağlanan sanal mağaza yatırımı için 2020 yılı sonuna kadar destek ve barındırma hizmetleri için de hiçbir ücret alınmayacağı gelen bilgiler arasında. Bu durum marketler için online sipariş almayı deneyebilecekleri için iyi bir dönem.

Hemen.Market'in market müşterilerine sağlayacağı bir diğer ayrıcalık ise, ürün girişi konusunda T-Soft'un sisteminin hazırlıklı olması. Marketler, ürün ismi, ürün fotoğrafı ve ürün özellikleri gibi detaylarla vakit kaybetmeden hali hazırda sistemde mevcut olan ürün kalemlerini kendi sistemlerine ekleyebilir durumda. Herhangi bir alan adı olmayan marketlere marketadı.hemen.market şeklinde bir ücretsiz barındırma da sağlayan proje farklı ödeme yöntemlerine de hizmet veriyor. Marketler kredi kartı ile ödeme almak istemeleri durumunda, iPara, iyzico veya PayTR gibi ödeme sistemleri ile anlaşarak ödeme alabilmekte.

T-Soft'un CEO'su Ömer Arıkan'dan aldığımız bilgilere göre, bu hizmetin bir diğer amacı da hali hazırda internetten sipariş alabilen marketlerin 5-6 gün sonrasına verdiği teslimat tarihleri. Artan talep ve büyük markaların bu alanda hizmet veriyor olması ancak talebe karşı yetersiz kalması söz konusu olabilir. Bu alan, görece daha küçük market işletmeleri hatta belki bakkallar için bile kendi içinde önemli bir fırsatı barındırıyor olabilir.


ÇiçekSepeti.com, abonelik modelini yayına aldı

$
0
0

ÇiçekSepeti.com, yeni bir uygulamayı hayata geçirerek çiçekte abonelik dönemini başlattı. Sisteme üye olanlara, mevsimine uygun olarak tasarlanan aranjmanlar haftada, iki haftada veya ayda bir şeklinde "Bu Kutuda Mutluluk Var" yazan özel bir kutuda gönderiliyor. Böylelikle ÇiçekSepeti.com aboneleri, düzenli bir şekilde çiçek almış oluyorlar.

Her ürün için ücret aralığı: 29,99 TL- 59,99 TL

ÇiçekSepeti.com aboneliğinde çiçek fiyatları, seçilen ürüne göre her bir gönderim için 29,99 ila 59,99 TL aralığında değişiyor. Üstelik abone olanlara sağlanan fiyat avantajları seçilen aralıklardaki tüm gönderimlerde geçerli oluyor. Her çiçeğin ücreti gönderim tarihinden üç gün önce tahsil ediliyor. Kısacası aboneliğin tüm ücreti toplu olarak çekilmiyor. Birden fazla çiçeğe aynı anda abone olunabilen uygulamada aynı zamanda her gönderim ayrı bir mesaj kartı ile yapılabiliyor. Kullanıcılar aboneliği diledikleri zaman dondurup daha sonra yeniden başlatabiliyorlar.

Aboneliği sadece üyeler oluşturabiliyor. Abonelik boyunca yılda bir kez enflasyonla orantılı bir şekilde fiyat artışı uygulanacağını da hatırlatmış olalım.

ÇiçekSepeti.com'un aboneliğiyle ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirisiniz.

2006 yılında kurulan ÇiçekSepeti.com'un bugün çiçek ve yenilebilir çiçek ürünlerinin yanısıra ev ve yaşam, kozmetik, moda, spor, elektronik, pet-shop ve hobi gibi pek çok kategori altında ürün seçeneğine sahip olduğunu belirtebiliriz. Bunun yanı sıra, ÇiçekSepeti.com, globalde LolaFlora ile başta Meksika olmak üzere pek çok farklı ülkede de faaliyet gösteriyor.

Philips, ilk mağazasını online'da açtı

$
0
0

Gönüllü karantina uygulaması bugünlerde 40'ını çıkardı. "Evde kal" çağrısına uyan birçok kişi haftalardır evde... Bu durum eğitim, iş ve alışveriş alışkanlıkları 'zorunlu' olarak değiştirdi. İnsanların evde kalması ile birlikte değişen ihtiyaçları ve evlerindeki hayatı iyileştirebilecek ürün ve çözümleri ön plana çıkarmaya başladı. Bu durumda birçok şirketi e-ticarete yönlendirdi ya da buradaki etkinliklerini artırmak için yatırım yapmaya tetikledi.  2019'un ilk çeyreğinde 1,4 milyar liraya ulaşan küçük ev aletleri sektörünün önde gelen oyuncularından biri olan Philips de bu eğilimden etkilendi. Bu ay online satış mağazasını açtı.

Aslında 90 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren şirketin bu hareketi, diğer rakiplerine göre geç kalınmış bir olarak görülse de Philips'in tüketicilerle tedarikçiler aracılığıyla buluştuğunu unutmamak gerekiyor. Şirket, aslında tam olarak ilk defa kendi hedef kitlesiyle birebir iletişimde olabilecek. 

"Philips Kişisel Sağlık Birimi Orta Doğu ve Türkiye Pazarlama Direktörü Sibel Yıldız, "Kişiselleştirilmiş bir hizmet ve kullanım kolaylığı arayan tüketicilerimizin hayatlarına dokunan çözümler sunmaya özen gösteriyoruz" diyerek bu hareketin temelinde yatan amacı açıklıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: 

Tüketicilerimizle etkileşimde bulunduğumuz alanlarda uzun süredir topladığımız geri bildirimler mevcuttu, tüm bunları analiz ederek onlara en iyi hizmeti sunmak üzere bir platform hazırladık. Bazı platformlarda müşterilerimizin alışveriş deneyimlerini değerlendirmek ve şekillendirmek için çeşitli çalışmalar yaptık. Anketler, özel araştırmalar, dijital ortamda topladığımız veriler, çağrı merkezine gelen geri bildirimler üzerine müşteri memnuniyetine odaklanarak bir deneyim sunmak için yola çıktık. 

Kişisel sağlık ve anne-bebek ürünleri

Online satış sitesinde Philips'in tüm ürünleri yok. Philips Kişisel Sağlık kategorisi dahilinde ürünler ile birlikte kadın erkek ve diş bakımı ürünlerinin yanı sıra anne-bebek sağlığı üzerine çözümler sunan Philips Avent ürünleri de online mağaza içinde satışı olan ürünler

Mağazası olmayan markanın online iadesi nasıl gerçekleşecek?

Online deposu İstanbul Tuzla'da yer alan e-ticaret sitesine ürün iadesi yapmak isteyen tüketicilerin 0850 2227445 numaralı Tüketici Danışma Merkezi’ne ulaşması gerekiyor. İşleme alınan iade talebi sonrasında tüketiciler anlaşmalı kargo firmasını arayarak, ürünleri ücretsiz olarak evlerinden teslim ediliyor.

Ortak altyapı ve sistemler kullanılıyor

Philips online mağaza, Türkiye’deki teknik ekibin global ekiple ortak çalışması sonucunda ortaya çıkarıldığını ve mevcut web sitesine entegre edildiğini anlatıyor. Yani Philips’in online satışının aktif olduğu diğer ülkelerdeki altyapı Türkiye’ye uyarlanmış.

Bu yüzden neredeyse bütün dünyada ortak altyapı ve sistemleri kullandığı için tüketicilere benzer bir hizmet ve deneyim sunuyor. Yıldız bu konuda şöyle konuşuyor:

Yalnızca teknik altyapı değil, satış ve pazarlama anlamında da Royal Philips bünyesinde ortak bir Online Mağaza stratejisi belirleniyor. Bunun yanında her ülkenin kendi dinamiklerine paralel olarak, birtakım ürün ve hizmetlerde farklılaşma olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak tüketicilerle direk iletişim kurabildiğimiz ve satış yapabildiğimiz shop kanalı büyüme trendi gösteriyor. 

A101 de eve siparişe başladı: A101 KAPIDA

$
0
0

Kendini Türkiye’nin en yaygın perakende zinciri olarak tanımlayan A101, eve alışveriş uygulamasını hayata geçirdi. Türkiye’nin her ilçesinde yer alan 9.000 marketi ile Türkiye’nin en yaygın marketi olan A101, mobil uygulaması olan A101 Kapıda ile eve siparişe başladı.

Dah önce Şok'un da dahil olması ile hızlanan rekabette A101'in adımı da gecikmeden geldi. Online market servislerinde olduğu gibi mobil uygulama ile yapılan alışveriş A101'de de seçilen zaman aralığında en yakın marketten evlere teslim ediliyor. Haberde önce çıkan fotoğraf Suadiye Ayşe Kadın şubesinden olurken servisin şimdilik İstanbul’da Kadıköy, Ataşehir, Üsküdar ilçelerinde hizmet verdiğini de belirtelim. A101'in eve sipariş servisi A101 Kapıda'nın kısa zamanda diğer alanlara açılma planı olduğunu da paylaşalım.

Gelelim uygulamanın nasıl çalıştığına. A101 Kapıda mobil uygulaması ile üye girişi yapılarak uygulamaya kayıt olduktan sonra evinize en yakın A101’in stoklarında bulunan gıda, temizlik, kozmetik gibi tüm ürünler uygulama üzerinden sipariş edilebiliyorsunuz. Serviste şimdilik meyve, sebze, açık ekmek ve gramajı değişen (tavuk, kıyma vb.) ürünler şu an için kapsam dışı. Bu ürünlerin de ilerleyen süreçte sürede sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Ödeme online olarak kredi kartı ile yapılıyor, kapıda ödeme bulunmuyor. Uygulamada siparişlerin dağıtımı A101 Kapıda logolu özel araçlar tarafından gerçekleştiriliyor.

A101'in iOS uygulamasına buradan, Android uygulamasına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Gölge mağazaları devreye alan Migros Sanal Market kapasitesini 5 kat artırdı

$
0
0

Migros, corona virüs salgını ile son dönemde artan taleplere daha hızlı ve kesintisiz cevap verebilmek için yeni bir çalışma modelini devreye aldı. Alışveriş merkezlerinde yer alan büyük ölçekli belirli mağazalarını, sadece Migros Sanal Market hizmeti veren gölge mağazalara (dark store) dönüştürdü. Açıklanan rakamlara göre fiziksel ve online satışı birlikte gerçekleştiren mağazalara kıyasla, gölge mağazalarla Migros Sanal Market hizmet kapasitesini 5 kat artırdı.

Migros, ilk kez geçtiğimiz sene Ataşehir’de hayata geçirdiği gölge mağaza (dark store) sistemini alışveriş merkezlerinin kapanması ile talebin azaldığı büyük ölçekli belirli mağazalarında devreye alarak yeni bir iş modeli uygulamaya başladı. Migros, belirli mağazalarını sadece Migros Sanal Market hizmeti verecek şekilde gölge mağazaya dönüştüren bu uygulamayla 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkamaması sebebiyle, online kanallara yönelik yaşanan yoğun talebe kesintisiz ve daha hızlı çözüm sunmayı amaçlıyor.

Migros Ticaret A.Ş. Büyük Mağazacılık, Toptan ve E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bartın, Migros Sanal Market ile hizmet verdikleri il sayısını 76’ya, mağaza sayısını ise son 1,5 ayda iki katına çıkardıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl başlattıkları gölge mağaza uygulamasından yola çıkarak devreye alınan uygulama ile içinden geçtiğimiz bu dönemde online operasyonlarının kapasitesini ve operasyonel verimliliği de artırdıklarını sözlerine ekledi. 

Şu anda yalnızca İstanbul’da belirli alışveriş merkezi mağazalarında uygulanan sistem, ilerleyen dönemde İzmir ve Ankara’daki ek mağazalarla genişletilecek. Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmeleri doğrultusunda tüm hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerini bu mağazalarında da uygulayan Migros’un gölge mağazalarında, çalışanların sağlığını düzenli kontrol etmek üzere işyeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanları da görev yapıyor.

Türkiye'de e-ticaret yüzde 39 büyüyerek 83,1 milyar lira oldu

$
0
0

TÜBİSAD; Deloitte Türkiye,SimilarWeb ve İnveon iş birliğinde hazırlanan "Türkiye'de E-Ticaret 2019 Pazar Büyüklüğü" raporunu bugün yaptığı basın toplantısında açıkladı. Rapora göre, Türkiye'de e-ticaret hacmi, yüzde 39 büyüyerek 83,1 milyar lira oldu. (Rakamlar KDV hariç satışları gösteriyor.) TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca'nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, raporun sunumunu Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl ve TÜBİSAD eTicaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş gerçekleştirdi.

"E-ticaret artık alternatif bir kanal değil"

Deloitte Türkiye Ortağı Hakan Göl'ün konuşmasında önce çıkan detay e-ticaret sektörünün kuvvetli bir büyüme ile perakende sektörü içinde yüzde 6,2'lik bir paya ulaştığını belirtmesi oldu. COVID-19 salgını da değinen Göl, "E-ticaret artık alternatif bir kanal değil" dedi.

TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş ise rapor sunumunda, raporda öne çıkan bulguları paylaştı: Online Perakende kategorisinde Sadece Online Perakende 30,8 Milyar TL yüzde 48 ile en fazla büyüme gösteren alan oldu. Burada yüzde 50'lik büyüme ile Pazaryerlerinin etkisi büyük oldu. Pazaryerlerinin hacmi 29,3 milyar liraya ye ulaştı.
Çok Kanallı Online Perakende kategorisinde en yüksek büyüme oranı yüzde 40 ile Giyim ve Ayakkabıda görüldü, pazar büyüklüğü böylece 3,5 milyar liraya ulaştı. Yüzde 33'lük büyümelerle Ev ve Dekorasyon 1,7 milyar TL, Eğlence ve Kültür 700 milyon TL Giyim ve Ayakkabıyı takip etti. Elektronik ise yüzde 18'lik büyüme ile 4 milyar TL oldu.

Online Tatil ve Seyahat kategorisinde ise yüzde 47 büyüme ile Sadece Online Tatil & Seyahat 4,3 milyar TL hacme ulaşırken, yüzde 30 büyüme ile Çok Kanallı Tatil & Seyahatten 25,9 milyar TL büyüklüğe ulaştı.

“Türkiye e-ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna göre 2015 ile 2019 yılları arasında en yüksek oranda yıllık büyüme gösteren e-ticaret kategorilerinde ilk sırayı yüzde 38 ile Sadece Online Perakende alırken, söz konusu beş yıllık dönemde Tatil ve Seyahat yıllık yüzde 36, Online Yasal Bahis yıllık yüzde 33, Çok Kanallı Perakende yüzde 31 oranında büyüdüler.

2019 yılında 83,1 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşan e-ticaret pazarında 306 site ile Sadece Online Perakende toplam sektörde yüzde 37'lik paya sahip olurken, 77 site ile Tatil& Seyahat yüzde 36'lık, 371 site ile Çok Kanallı Perakende yüzde 17'lik, 6 site ile Online Yasal Bahis yüzde 10'luk paya sahip oldu. Geçen yıla göre Sadece Online Perakende sitelerinde bir artış görülürken Tatil & Seyahat sitelerinde de azalma görüldü.

Mobil telefonların internette kullanımının artması ile beraber e-ticarette de yıllar içerisinde mobil ticaretin payı görünür şekilde arttı. Rapora bu yıl, mobil internet ve mobil uygulamalar üzerinden yapılan e-ticaret verileri de eklendi. E-ticaret ciroları içerisinde mobil payı yaklaşık yüzde 60'a kadar çıktı. Kullanıcıların mobil deneyimlerinin artması ve firmaların bu alanlara yatırımlarının devam etmesiyle yüzde 60'lık ciro payının her sene yüzde 5 ila 10 bandında artması bekleniyor.

Rapora göre 2018 yılında Türkiye'de yüzde 5,3 olarak ölçülen online perakendenin toplam perakende içindeki payı 2019 yılında yüzde 6,2'ye yükseldi. Aralarında Polonya, Hindistan, Brezilya ve Rusya'nın da bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için online perakendenin toplam perakende içindeki pay ortalaması yüzde 6,7 iken gelişmiş ülkeler ortalaması yüzde 12,3 olarak ölçüldü.

Sektör 5 yılda yüzde 38 büyüdü

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de e-ticaret, ölçek rekabetinin olduğu bir sektördür, bu nedenle büyümenin büyük bir kısmı lider şirketlerden geliyor. Çalışma kapsamındaki ilk 10 şirketin payı yıllar içerisinde yüzde 40'lar seviyesinden artarak yüzde 55'e çıktı. Sektör beş yılda yüzde 38 büyüdü. Yabancı oyuncuların pazara girmesi ve yerli oyuncuların yatırımları ile artan bu trendin gelecek yıllarda da devam etmesini öngörülüyor.

Çalışmanın başladığı ilk yıllarda özel alışveriş ve çok kategorili gibi iş modellerine sahip firmaların birçoğu yıllar içerisinde pazaryerlerine dönüştüler. Artık iş modellerinin farklılaştığı, silolar halinde rekabetin olduğu bir pazar yapısından birçok oyuncunun benzer iş modelleri ile aynı müşteriye daha fazlasını sunmaya çalıştığı bir rekabet ortamına girildi. İş modellerinin bu yakınsamasını rapora yansıtmak adına farklı kategoriler “Pazaryerleri” adı altında birleştirildi.

Tahminleme nasıl yapılıyor?

Tahminleme yöntemi olarak site bazındaki üç şeye bakılıyor. Bunlar ziyaret sayısı, alışverişe dönme oranları ve ortalama sepet büyüklüğü... Bu verilerle pazarın büyüklüğü tahmin ediliyor. Tahminleme yapılan İnternet sitelerin ziyaret sayısı 15 binden fazla. Bu kapsamda çok kanallı ve sadece online hizmet veren ve ürün satan web siteleri de yer alıyor. 

Evyapshop.com, abonelik sistemini hayata geçirdi

$
0
0

Evyap, Kasım 2019’da kullanıma açtığı e-ticaret sitesi Evyapshop.com için abonelik sistemini hayata geçirdi. 500’den fazla ürünün bulunduğu Evyapshop.com’da başlayan abonelik sistemi ile tüketicilerin düzenli olarak ihtiyaç duydukları ürünler için alışveriş kolaylığı sağlanması hedefleniyor.

Evyapshop.com abonelik sistemi, belirlenen ürünlerde aboneliğe dönüştürülen siparişlerin, kullanıcının belirlediği tarihlerde otomatik olarak kargolanmasını sağlıyor. Böylece, tüketicilerin düzenli olarak satın aldığı ürünler için her ay tekrar sipariş vermesine gerek kalmıyor. Kullanıcı tarafından iptal edilmediği sürece devam eden abonelik sistemi ile abone olunan ürün, belirlenen tarihlerde otomatik olarak kullanıcıya ulaştırılıyor.

Otomatik siparişler için tarih aralığı belirleniyor

Dollar Shave Club ile yükselişini yakalayan ve özellikle ABD'de oldukça aktif olarak kullanılan hızlı tüketim ürünlerindeki abonelik yapısını Türkiye’deki tüketicileri için de oluşturan evyapshop.com'un son zamanlardaki gelişimi dikkat çekiyor. Hatırlayacağınız üzere Evyap Shop son bir ayda trafiğini iki, sipariş sayısını da 3 katına çıkarmıştı. Bu arada belirtelim abone olan kullanıcılarına belirledikleri ürünlerde yüzde 5 indirim fırsatı da sunuyor. Ayrıca her kullanıcı, ihtiyacına göre farklı abonelik paketleri oluşturabiliyor ve otomatik siparişler için tarih aralığı belirleyebiliyor.

Oluşturulan abonelikler ile ilgili iptal ve değişiklik işlemleri de Evyapshop.com’da yer alan aboneliklerim bölümünden kolaylıkla yapılabiliyor. İhtiyaç ve tüketim alışkanlıklarına göre, otomatik siparişlerde önceden belirlenen tarih aralıkları değiştirilebiliyor ya da ürün aboneliği iptal edilebiliyor.

Evyapshop.com, 400 binden fazla üyeye ulaştı

Kurulmasının ardından kısa bir sürede 400 binin üzerinde üyeye ulaşan Evyapshop.com’un toplam aylık trafiği de bu süre zarfında 1 milyona ulaştı. Sitenin üye sayısının 2020 sonuna kadar 600 binin üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Microsft Dynamics CRM alt yapısını kullanan Evyap e-ticaret ekibi, iOS ve Android mobil uygulamalarını da bu yıl kullanıcılara sunmayı hedefliyor. Evyap, 2019 yılı son çeyreğinde aylık 75 bin sipariş kapasitesine sahip e-ticaret operasyon merkezini Tuzla tesisinde açtı. Ayrıca başta Rusya olmak üzere, Ukrayna, Amerika, Avrupa’da pek çok ülkede global e-ticaret operasyonuna da başlandı.

A101'in eve teslimat uygulaması A101 KAPIDA'yı denedik

$
0
0

Geçtiğimiz hafta A101'in de eve teslimat hizmetine başladığını, bu kapsamda A101 Kapıda adlı bir uygulamayı yayına aldığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Şu anda sadece İstanbul'un Kadıköy, Ataşehir, Üsküdar ilçelerinde hizmet veren servisi dün deneme imkanı yakaladım.

Uygulamayı App Store'dan indirmeden önce yorumları okumuş, açıkçası biraz da ümitsiz bir şekilde indirmiştim. Çünkü yorumlarda birçok kişi onay kodunun gelmediğinden ve uygulamaya giriş yapamadığından bahsediyordu. Daha önce A101'in web sitesinde üyelikleri olanlar ise sorunsuz bir şekilde giriş yaptıklarını söylüyorlardı. A101'de üyeliğim olmamasına rağmen onay koduyla giriş yapabildim, kod bankalardaki gibi saniyesinde değil de 5-10 saniye sonra geldi.

Kargo ücreti bilgisi yetersiz

Evime oldukça yakın bir konumda A101 var ve marketteki ürünlerin güncel fiyatlarını öğrenebiliyorum. Uygulamadaki ürünlerin fiyatlarıyla marketi kıyasladığımda herhangi bir fark olmadığını gördüm. Migros, Carrefour gibi marketlerde olduğu gibi A101'de de mağazada geçerli olan tüm indirimler uygulamaya yansıyor. Kargo ücreti ödemek istemiyorsanız 200 TL'lik alışveriş yapmanız gerekiyor, 200 TL'yi geçtiğim için kargo ücretinin ne kadar olduğunu uygulamanın herhangi bir yerinde göremedim ki bu bir eksiklik bence. Zira kargo ücreti, birçok kişi için belirleyici bir unsur olabiliyor. Ayrıca sepetinize herhangi bir ürün eklemeden olası teslimat saatlerini de göremiyorsunuz. Uygulamayı iyice karıştırdığım halde bu bilgiye ulaşamadım.

Aynı gün teslimat seçeneği var ama teslimat yok

Ürünleri sepete attıktan sonra teslimat saatini seçtim ve ödemeyi kredi kartı ile gerçekleştirdim. Ödeme sayfasında 3D güvenlik mevcut ve bu sayfa oldukça hızlı çalışıyor. Sipariş için saat aralığını 4 Mayıs Pazartesi 18:00 - 21:00 olarak seçmiştim ki aynı gün sipariş verip aynı gün gelmesini istemek şu dönem için diğer süpermarket uygulamaları için pek olası olmadığı için böyle bir seçeneğin olması artı bir özellik bana kalırsa. Ancak bu noktada en fazla 30 dakikada hizmet veren Banabi, Migros Hemen gibi servisleri buraya dahil etmiyorum.

Stokta olmayan ürünler için anında ücret iadesi

Teslimat saati yaklaşırken ürünler hazırlanmaya başlandı, mağazada olmayan ürünlerin iadesi otomatik olarak gerçekleşti ve yaklaşık 40 TL'lik bir ücretin kredi kartıma geri yatacağı bilgisi verildi. İptal olan ürünlerin listesi de e-posta şeklinde gönderildi. Saat 20:30 gibi siparişlerin yola çıktığı bilgisi paylaşıldı ama maalesef dün siparişler bana ulaşmadı ve konuyla ilgili herhangi bir bilgi de verilmedi.

Sabah 10:30 gibi A101'in müşteri hizmetlerini aradım ve A101 Kapıda'ya özel oluşturulan bölümden yetkili ile sipariş numaramı vererek görüştüm. Yetkili kişi de duruma şaşırdı ve herhangi bir açıklama getirmedi. Sadece şikayetimi oluşturduğunu ve e-posta adresime bununla ilgili bilgi geleceğini söyledi. Birkaç dakika sonra gelen tek e-posta talebimin alındığı ve 3 iş günü içerisinde bana dönüş olacağıydı.

Siparişten ümidi kesmişken saat 12:30 gibi A101 KAPIDA aracı geldi ve siparişim eksiksiz bir şekilde teslim edildi. Siparişi getiren kuryede eldiven ve maske vardı ki içinde bulunduğumuz dönem için bunun da önemli bir kıstas olduğunu söyleyebiliriz. Siparişi yerleştirirken A101'den yeni bir e-posta daha aldım ve markete ulaştıklarını, önceliği bana vereceklerini söylüyorlardı. Sanıyorum siparişimin teslim edildiğinden hala haberleri yok. 

Ek bir not da düşmek istiyorum. An itibarıyla uygulamada herhangi bir ürünü sepete eklemek istediğimde, tek bir ürün seçmeme rağmen "bu üründen şu kadar alamazsınız" gibi bir uyarı alıyorum. Bunun da dün alışveriş yapmama rağmen nasıl bir sorun olduğunu anlayabilmiş değilim. Aşağıdaki görselden demek istediğimi anlayacaksınız.

Sonuç olarak uygulama geliştirilirse başarılı olabilir, ancak kişileri bilgilendirme noktasında daha fazla çaba göstermeleri gerekiyor. Ayrıca uygulama içine teslimat saatleri, kargo bilgisi gibi bilgilerin eklenmesi de şart. Ancak ürünlerin eksiksiz gelmesi, olmayan ürünlerin ücret iadesinin anında yapılması ve kuryelerin güler yüzlü olması da uygulamanın öne çıkan artıları diyebiliriz.


Amazon.com.tr, KOBİ'lerin satışlarını mobilden takip etmelerini sağlayan Amazon Seller App'i yayına aldı

$
0
0

Amazon.com.tr, KOBİ’lerinin satıcı hesaplarını ve satış yönetimini kolaylaştıracak Amazon Seller App isimli mobil uygulamayı yayına aldı. Uygulama, Amazon.com.tr’de satış yapan KOBİ’lerin siparişlerini ve satıcı hesaplarını mobil cihazlar üzerinden hızlıca takip edip yönetmelerine yardımcı oluyor.

Bugünden itibaren Türkiye’deki satıcıların kullanımına açılan Amazon Seller App, KOBİ’lere satış analizi, sipariş onayı, ürün keşfi, sipariş süreç yönetimi, stok kontrolü, iade süreci takibi, müşterilerle hızlı iletişim ve anlık sipariş durumlarına erişim gibi birçok pratik çözüm sunmayı hedefliyor.

Amazon.com.tr’nin KOBİ’leri teşvik çalışmalarından biri olarak öne çıkan Amazon Seller App, satıcılara bilgisayar başında olamadıkları zamanlarda da satış, büyüme ve hesap analizi, fiyatlandırma ve stok gibi kritik noktalarda hızlıca müdahale olanağı sağlıyor. Uygulama, envanter ve sipariş yönetimi, barkod tarayıcı ile envantere hızlı ve kolay ürün ekleme, müşterilerle kesintisiz, pratik iletişim, profesyonel kalitede ürün fotoğraflama/düzenleme ve anlık sipariş durumu bildirimi gibi pratik çözümler sunuyor.

Amazon.com.tr çatısı altındaki KOBİ’lerin hayatlarını kolaylaştırıp satışlarını artırmalarına yardımcı olacak Amazon Seller App, hem iOS hem de Android işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlar tarafından kullanılabiliyor. Uygulamayı App Store'dan veya Google Play Store'dan indirebilirsiniz.

E-ticaret sektörü KOBİ'lere olan desteklerini anlattı

$
0
0

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Corona virüs salgını nedeniyle pek çok sektör ve firma zor günler geçiriyor. Zor günler geçiren firmaların başında ise KOBİ'ler yer alıyor. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı, e-ticaret sektörünün KOBİ’lerin ticaretini kolaylaştırmak için destek kampanyası başlattı. E-ticaret siteleri komisyonda indirime gitti, vadeleri düşürdü ve altyapı sağlayıcıları da paketlerde indirimler yaptı. 

Bugün ise Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen "E-Ticaret olarak KOBİ'lerin yanındayız" dayanışma kampanyasının dijital lansman toplantısı gerçekleşti. Elektronik ticaret sektörü KOBİ'lerin yanında dijital basın toplantısında e-ticaret sektörünün KOBİ'lere sağladığı destekler detaylı bir şekilde konuşuldu.

Elektronik ticaret sektörü KOBİ'lerin yanında dijital basın toplantısının konuşmacıları arasında ise Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan, Gittigidiyor CEO'su Öget Kantarcı, Akakçe genel müdür Koray Karataş, Trendyol yönetim kurulu üyesi Ozan Acar, Hepsiburada CEO'su Murat Emirdağ, Sefamerve yönetim kurulu başkanı Mehmet Metin Okur, Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın, N11 icradan sorumlu yönetim kurulu üyesi İzi Adato, Amazon Türkiye'den Atilla Yerlikaya, Modanisa CEO'su Sami Güzel, Epttavm genel müdürü Hakan Çevikoğlu, Sahibinden CEO'su Burak Ertaş, Arçelik CEO'su Can Dinçer, Mutlubiev CEO'su Tayga Baltacıoğlu, Globalpiyasa.com Kadir Decdeli, Getir CEO'su Nazım Salur, Migros Ticaret A.Ş. Büyük Mağazacılık, Toptan ve E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bartın, İyzico CEO'su Barbaros Özbugutu, İpara CEO'su Tarık Onat, İdeasoft CEO'su Seyhun Özkara, Platin market CEO'su Fatih Balkan, Stemia CEO'su Aytuğ Topçu, Cimri CEO'su Arınç Göksu, Chemorbis CEO'su Alp özdenler ve Steelorbis CEO'su Murat Eryılmaz yer alıyor.

Ruhsar Pekcan'ın e-ticaret firmalarının başarılarını takdir ederek başladığı konuşmada, firmalar gerçekleşen online toplantıda KOBİ'lere sağladıkları destekleri paylaştılar. Türkiye ekonomisinin çağın gereklerine göre dönüşüm sağlaması açısından en önemli unsurlardan birisinin dijitalleşme olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, KOBİ’lerimizin, işletmelerimizin, esnafımızın ve kooperatiflerimizin e-ticaret kanalıyla kendilerine yeni ufuklar açma imkanına sahip olduklarını da belirtti.

Yaşanılan Kovid-19 salgınının dijital ekonomiye adapte olabilmenin ne kadar elzem olduğunu bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Pekcan, gerek üretimde gerekse ticarette dijital teknolojilerden, bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanabilenlerin bugünleri nispeten daha az sorunla atlatabilme şansına sahip olduklarını da belirtti. E-ticaret şirketlerinin paylaştıkları destekleri aşağıda bulabilirsiniz.

Gittigidiyor, Öget Kantarcı (CEO);

  • 60-70 kişiyi istihdam edeceğiz.
  • Nisan-Mayıs ayları için yapılan satışa göre KOBİ’lere ücretsiz listeleme yapacağız.
  • Yeni gelen mağaza taleplerinin hızlıca karşılıyoruz.

Akakçe Koray Karataş (Genel Müdür);

  • Ücretsiz yerel listeleme yapıyoruz.
  • Aylık sabit ücreti kaldırdık.
  • Hediye kredi desteği vereceğiz.

Trendyol, Demet Mutlu (Kurucu);

  • 30 ila 45 gün olan ödeme vadesini 7 güne düşürüyoruz.
  • KOBİ’lerin ürünlerin görünürlüklerinin arttırılması için reklam ve pazarlama desteği sağlayacağız.
  • KOBİ'lerin bu dönemde satışı 2 milyar TL'ye ulaştı.
  • Dolap.com 1,5 milyar kişiye ulaştı.
  • Ekibe 1100 kişi katıldı, daha fazla alım yapacağız.

Hepsiburada, Murat Emirdağ (CEO);

  • KOBİ destek programını devreye aldık.
  • 5000 kişiyi istihdam edeceğiz.
  • Bu dönemde iş kuran kadın girişimcilere özel teşvikler ve pazarlama destekleri sunuyoruz.
  • Hepsijet kullanımına imkan sağlayacağız

Sefamerve, Mehmet Metin Okur (Yönetim Kurulu Başkanı);

  • WhatsApp üzerinde sipariş verilebilmesi için Mastercard ile anlaşma yaptık.

Yemeksepeti, Nevzat Aydın (CEO);

  • Restoran destek çeki uygulamasını hayata geçirdik.
  • Bu çek alımından komisyon ücreti almayacağız.
  • Restoranların indirimleri için yapılan reklamlardan ücret almayacağız.
  • 30 günlük vadeyi 15 güne düşürüyoruz.
  • Günlük kira ücretlerini kaldırıyoruz.
  • Yıl sonuna kadar 3.000 kişiyi istihdam edeceğiz.

N11, İzi Adato (İcradan Sorumlu Yönetim kurulu Üyesi);

  • 2 ay süreyle 7 günlük ödeme vadesini 3 güne düşürüyoruz. 
  • İş ortaklarımızı online eğitim sayısını artırdık. 
  • Yaklaşık 15.000 yeni KOBİ’yi sistemimize dahil ettik.

Amazon, Atilla Yerlikaya;

  • İhracat eğitimlerini online’a taşıyacağız.
  • Amazon depolarında ilk 500 gönderi için depolama hizmetlerine ilişkin hizmet bedeli almayacağız.
  • 125 Avroluk reklam desteği sağlayacağız.

Modanisa, Sami Güzel (CEO);

  • Vadeler, ödemeler ve sipariş iptalleri gibi hususlarda 1 milyon liralık bir fon oluşturuyoruz.

Epttavm, Hakan Çevikoğlu (Genel Müdür);

  • Ankara ve İstanbul’da KOBİ’lere ücretsiz depolama alanı ve paketleme hizmeti sunuyoruz.
  • Reklam ve ürün yükleme için sınırlamaları kaldırdık.
  • Ürünlere reklam desteği veriyoruz.
  • Anadolu KOBİ’lerine öncelik vereceğiz. 
  • Temel ihtiyaç ürünlerinde komisyon indirimine gittik.
  • Yeni personel istihdamı yapacağız.

Sahibinden, Burak Ertaş (CEO);

  • Mayıs ayı çevrimiçi mağaza faturaları üzerinden, %50 indirim veya 2 ay ödeme erteleme imkânı tanıyoruz.

Arçelik, Can Dinçer (CEO);

  • “Dijital bayilik ağı” projesini hayata geçirdik.
  • Yapılan alışverişte bu ağ içerisinde yer alan bayilerin kazancın tamamını aktarıyoruz.
  • Bayilerimize ödeme kolaylıkları tanıdık.

Mutlubiev, Tayga Baltacıoğlu (CEO)

  • Temizlik profesyoneline sor uygulaması ile para kazanmalarına imkan sağlıyoruz.
  • Temizlik profesyonellerine finansal okuryazarlık için ödeme kartı sunuyoruz.

Globalpiyasa.com, Kadir Decdeli (CEO)

  • Üyelik paketlerinde %50 indirime gidiyoruz.
  • “TSO’ya özel Bölgesel ve Sektörel Sanal Fuar” kurulumu anlaşması yapan tüm TSO’larda üye işletmelere globalpiyasa.com üyelik paketlerinde %75 indirim, ücretsiz temel eğitim ve standart üyelik sağlıyoruz. 
  • TOBB üyesi tüm firmalara Ticaret Bakanlığı onaylı tüm üyelik paketlerinde %50 indirim uygulayacağız.
  • “OSB’ye özel Bölgesel ve Sektörel Sanal Fuar” kurulumu anlaşması yapan tüm OSB’lerde, bölge işletmelerine globalpiyasa.com üyelik paketlerinde %75 indirim uygulanacak, temel eğitim ve standart üyelikleri ücretsiz sağlayacağız.

Getir, Nazım Salur (CEO)

  • 1500 kişiyi istihdam edeceğiz.

Migros Sanal Market, Mustafa Bartın (Genel Müdür Yardımcısı)

  • Kapasitemizi 4 katına çıkardık.
  • 45 günde 5200 çalışanımızı istihdam kadromuza ekledik.
  • Kendi araçlarıyla servis eden kişiler başta olmak üzere 1000 araçlık filo desteği sağladık.
  • Tazedirekt ile KOBİ'lere destek verdik. 240 küçük üretici mevcut.

İyzico, Barbaros Özbugutu (CEO)

  • Blokaj süresinin 2 güne düşürüyoruz.
  • Sosyal medyada #KüçükEsnafınYanındayız kampanyası başlattık.

İpara, Tarık Onat (CEO)

  • Komisyon oranımızı 0.88’e düşürüyoruz.

İdeasoft, Seyhun Özkara (CEO)

  • Tek çekim işlemlerinde %0.99 komisyon oranı uygulayacağız.
  • %55'e varan kargo maliyetlerinde bir indirim sağlayacağız.
  • Her yeni e-ticaret sitesine 300 TL reklam desteği vereceğiz. 
  • Haftada 1 kere yapılan eğitimleri 3'e çıkaracağız.

Platin Market, Fatih Balkan (CEO)

  • İnternet paket listesinde indirime gideceğiz.
  • Kargo ve ödeme oranlarında indirime gidiyoruz.
  • 6 aylık vadeyi 9 aya çıkarıyoruz.

Stemia, Aytuğ Topçu (CEO)

  • 100.000 KOBİ’ye ücretsiz e-ticaret paketi vereceğiz.
  • 6 ay boyunca ücret almayacağız.

Cimri, Arınç Göksu (CEO)

  • Satıcılardan 3 ay boyunca ücret almayacağız.

Chemorbis, Alp özdenler (CEO)

  • E-pazaryeri üyelik ücretini 3 ay boyunca almayacağız.

Steelorbis, Murat Eryılmaz (CEO)

  • E-pazaryeri üyelik ücretini 3 ay boyunca almayacağız.

Prisync, İngiltere merkezli rakibi Competitor Price Watch'ı satın aldı

$
0
0

Türkiye merkezli teknoloji girişimi Prisync'in Avustralyalı rakibi Spotlite’ı satın aldığını 2019 yılının Mart ayında sizlere akarmıştık. Bugün ise yeni bir satın alma haberi ile karşımıza çıkan Prisync, İngiltere merkezli Competitor Price Watch'ı satın aldığını duyurdu. Yapılan anlaşmanın finansal detayları ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadığını da ekleyelim.

Kısacası e-ticaret pazarına yönelik piyasa araştırması ve fiyat optimizasyonu alanında faaliyet gösteren Prisync, başka bir rakibini bünyesine katmış oldu. Paylaşılan bilgilere göre Prisync, Competitor Price Watch girişimini satın alarak İngiltere’deki pazar payını da artırdı.

Firma ölçeği ya da sektör gözetmeksizin, tüm dünyadan e-ticaret firmalarına otomatik rakip fiyat takip, analiz ve fiyat optimizasyonu hizmeti sağlayan Prisync, şu an için 50’den fazla ülkeden 100’lerce firmaya bu alanda hizmet veriyor. Geçtiğimiz Ocak ayında ise Prisync girişiminin Collective Spark liderliğinde 1,1 milyon dolarlık bir yatırım aldığını sizlere aktarmıştık.

İngiltere'nin dünyada e-ticaret pazarının en aktif olduğu ülkeler arasında olduğunu dile getiren Prisync kurucu ortağı ve CEO’su Burç Tanır, bu açıdan Competitor Price Watch markasını ve markanın müşterilerini bünyelerine katıyor olmayı, Prisync’in Avrupa pazarındaki yerini sağlamlaştıracak önemli adımlardan biri olarak nitelendirdiklerini de paylaştı.

Müşterilerinin önemli bir kısmı küçük-orta ölçekli işletmelerden oluşan ve kendisi de genç bir girişim olan Prisync, pandeminin neden olduğu ekonomik daralmanın üstesinden ancak dayanışma ve iş birliği ile gelinebileceğini düşüncesiyle Mart ayı başında hizmetini süreçten olumsuz etkilenen KOBİ’lere 2 aylık süreyle ücretsiz olarak kullanıma da açmıştı.

E-ticaretin KOBİ’lere desteği sadece başlangıç, peki sırada ne var?

$
0
0

Toplantı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve e-ticaret sitelerinin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Toplantının amacı e-ticaret platformlarını ve ekosistemi bir dayanışma kampanyası etrafında buluşturarak, pazar yeri modellerine işaret etmek ve içinde yer alan işletmelerin, e-ticareti daha nitelikli kullanmalarını teşvik etmek idi. Platformlar vasıtasıyla, özellikle salgın döneminde, işletmelere daha güçlü satış, pazarlama, finansal ve operasyonel imkanlar sunulması planlanıyor.

Öncelikle değerli bir toplantı oldu. E-ticaret sektörü, ülkemizin dijital ekonomisinin gelişmesi yolunda, ürün ve hizmetleri müşterileri ile buluşturup çözümler üretirken, sisteme dahil olan işletmelerin dijital dönüşümlerini hızlandırıyor, yerel ekonomilerin güçlendirilmesi yolunda önemli bir destek sağlıyor. Salgın vesilesi ile olsa da e-ticaret sektörünün katma değerinin yavaş yavaş daha anlaşılır hale geliyor olması memnuniyet verici.

Bakan Pekcan’ın toplantıda belirttiği üzere, ülkemizde insanların e-ticarete duyduğu ilgi giderek artıyor. E-ticaret sektörü bir taraftan KOBİ’lerin gücüne güç katarken, diğer taraftan kendi de gelişiyor.

Ülke olarak e-ticarette neredeyiz

E-ticaret sektörü 2019’da, yüzde 39 yıllık büyümeyle, 83,1 milyar TL pazar büyüklüğüne ulaştı. Online perakendenin, toplam perakende içindeki payı 6,2 oldu. Peki, bu dünya ile nasıl mukayese ediyor? Gelişmiş ülkelere bakınca bu oran ortalama yüzde 12’nin üzerinde. Bu payın yüzde 28 gibi çok yüksek bir orana sahip, Çin’i dışında tutarsak, gelişmekte olan ülkeler ortalaması yüzde 6,7. Rakamlara göre konuşursak, Türkiye olması gereken yerde değil. Gelişmeye açık. Bu da bence, hızlı hareket edersek, girişimciler, KOBİ’ler ve yatırımcılar açısından bir fırsata işaret ediyor.

Bu payın artması neden önemli? Bu pay yüksekse daha çok tüketici online alışverişi tercih ediyor, daha çok işletme e-ticaret ile yol alıyor, dijital dönüşüme ayak uyduruyor anlamına gelir. Hal böyle olunca, ülkemizde ticaretin dijitalleşmesinin hız kazandığını ve ekonomi için daha fazla katma değer yaratıldığını göreceğiz. Küresel elektronik ticarette de Türkiye söz sahibi konuma gelecek.

Büyüme sürecini hızlandırmak için, Ankara ve sektör, bu toplantı örneğinde sergilendiği gibi, el ele çalışmaya devam etmeli. Sektörün hızlı büyümek için ihtiyaç duyduğu zemin hazırlanmalı.

Peki ne tür ihtiyaçlar var?

Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu toplantıda açılışında belirtti ve önemli bir katkı yaptı. Dijital Hizmet Vergisi, e-ticaret sektörü için ağır bir yük getiriyor. Bir başka örnek, yurt dışında yerleşik, ülkemizde kazanç elde eden, Google, Facebook, gibi reklam devleri yüzde 15 stopaj uygulamasına tabi olmuşlardı. Ama bu vergi yükü reklam verenlerin üzerine kaldı. Bu düzenlemelerde iyileştirme çalışmalarına ivedi ihtiyaç var. Sektör dar kar marjı ile çalışıyor. Yatırımlar dikkate alındığında, ileride yakalanacak ölçek üzerinde vergilendirmek daha doğru olur. Elektronik iç ticaretin ve dış ticaretin geliştirilmesi ile alakalı daha birçok konu var. Bu konuları aslında sektör de Bakanlık da iyi biliyor.

E-Ticaret Master Planı'nın çok hızlı bir şekilde yeniden hazırlanması ve ortak akılla kararlar alınması lazım. Ortak kararlarda, TOBB e-ticaret meclisinin özellikle çok aktif olması gereken bir zaman. Bu vesile ile Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu'ndan rica edelim. Sektöre Meclis Başkanlık seçimleri çok gecikti. Yönetimin yenilenmesi ve aktif olacak bir yönetimin bu konuları sürüklemesi lazım. Bu konuda kendisinin e-ticarete öncelik verebileceğine inanıyorum. Maalesef diğer sektör STK’ları da yeterince aktif değil. Bu konu, ayrı bir yazı konusu olmalı.

Toplantıda benim için memnuniyet verici bir diğer haber, Sayın Bakan Pekcan'dan geldi; Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)... ETBİS sistemi sektörden çektiği bilgiyi yayınlamaya başlayacak. Bu raporlarda sektör ile alakalı birçok veri olacak. E-ticaret sektörünü daha iyi okuyabileceğiz ve veriden yola çıkarak daha sağlıklık kararlar alınacak. Ekonomiye olan etkiler daha net anlaşılacak. Ticaret Bakanlığımıza ve nezdinde bu çalışmaları yürüten ekibe teşekkürler.

Turkcell'in dijital kanalları üzerinden yapılan satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 kat arttı

$
0
0

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Corona virüs salgını, alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Salgın nedeniyle evde olduğumuz bu günlerde e-ticaret alışverişlerinde ciddi oranda artış yaşandı. Bugün Turkcell'in paylaştığı bilgilere göre Turkcell.com.tr ve Dijital Operatör uygulaması üzerinden yapılan akıllı cihaz satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 kat artış yaşandı.

Böylece geçen yılın 12 aylık toplamında gerçekleşen satış hacmine, 2020 yılının ilk 3 ayında ulaşılmış oldu. Aynı dönemde dijital kanallardan yapılan Superonline Fiber ve Superbox başvurularında ise bir önceki döneme göre 11 kat artış söz konusu.

Turkcell.com.tr ve Dijital Operatör uygulamalarının Turkcell'in en büyük teknoloji mağazası olduğunu dile getiren Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, bugün toplam cihaz satışlarının yaklaşık yüzde 10’u, ön ödemeli hat kullanan müşterileri arasında toplam TL yüklemelerinin ise yüzde 15'inin dijital kanallar üzerinden gerçekleştiğini belirtti.

Paylaşılan bilgilere göre ise dijital kanallardan yapılan TL yüklemeleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,5 kat, bir önceki aya göre ise yüzde 141 oranında artış gösterdi. 2020 yılının Nisan ayında dijital kanalların ziyaretçi sayısı 43,6 milyona ulaşırken, online satışlar ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 342 oranında arttı.

Evde geçirilen sürenin artması, uzaktan eğitim ve çalışma süreçlerine geçişle birlikte bilgisayar satışları da bir önceki döneme göre ciroda 5 kat yükseldi. Turkcell dijital kanallar üzerinden yeni nesil teknoloji ürünlerinin satışları yüzde 92 artış gösterdi.

Bu dönemde en çok tercih edilen teknolojik ürünler ise sırasıyla bluetooth kulaklıklar, bilgisayar ve tabletler ile daha çok oyuncuların tercih ettikleri gamer ürünleri ve elbette cep telefonları oldu. Kategori ayrımı yapılmaksızın, sipariş edilen tüm ürünlerin üst düzey güvenlik ve hijyen kriterlerine uygun şekilde müşterilere ulaştırıldığını ve depoların düzenli biçimde dezenfekte edilirken, ürünlerin raflardan eldivenli personel tarafından toplanarak paketlendiğini de ekleyelim.

Zincir restoranlarda Covid-19'la yaşanan değişim ve beklentiler

$
0
0

‘Evde kal’, ‘yakın temastan kaçın’ ve ‘hijyene dikkat et’ içinde bulunduğumuz bu dönemi anlatan üç temel cümle. Sadece bunlara bakarak bile birçok sektörün çalışma şekillerini baştan başa değiştirmek zorunda kaldığı görülüyor. Özellikle gıda sektörü, tüm aktörleriyle birlikte yüksek tehdit altında. Tedarik zincirlerinin aksaması, gıda stoklarının tehlikeye girmesi, hijyen sorunsalı ile restoranlara duyulan güvenin azalması sektörü derinden etkiliyor.

ABD'de bağımsız restoranların yüzde 75'inin kapanacağı ve önümüzdeki üç ayda tüm endüstrinin 225 milyar dolar kaybedeceğini tahmin ediliyor. Yavaş yavaş restoranların sıkı düzenlemelerle yeniden açılmasına izin veriliyor. Çin'de ise kişinin durumunu renk kodu (yeşil, sarı veya kırmızı) ile belirten bir sağlık uygulaması kullanıyor. Başlangıçta seyahat etmek isteyenler için kullanılan bu uygulama, artık restoranlar ve kafeler için de geçerli. Türkiye'de 11 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak işletmeler açılmaya başladı. Normalleşme takvimine göre restoranlar, cafe ve lokantaların normalleşme sürecinin ikinci yarısı olan haziran ayı ortasında sonra faaliyete geçmesi planlanıyor.

55 bin çalışan ve 2500 restoranla bu süreci yönetmek

Bugün dünya genelindeki operasyonlarında 55 binin üzerinde çalışanı ve 2 bin 500’den fazla restoranı bulunan küresel oyuncu TAB Gıda bu normalleşmeye ayak uydurma konusunda şanslı. Çatısı altında Burger King, Arby's, Popeyes, Usta Dönerci, Sbarro ve Usta Pideci bulunan TAB Gıda'nın bu konudaki tecrübesi Çin'den geliyor. Çünkü salgının çıkış noktası olarak kabul edilen Çin’de (sekiz sene önce Burger King ile girdikleri ülkede) binden fazla restoran işletiyorlar. Dolayısıyla Çin'de yaşadıkları deneyim ve edindikleri bilgi Türkiye’deki sürece daha hazırlıklı girmelerini sağladı.

 "AVM ya da farklı lokasyon fark etmeksizin yeni döneme uygun şekilde hizmet vermeye hazırız" diyen TFI TAB Gıda Yatırımları CMO’su Sinan Ünal, sosyal mesafe, hijyen, dezenfektasyon, çalışan ve toplum sağlığına yönelik Çin’deki tüm önlem ve uygulamaları burada da hızla hayata geçirdiklerini anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Türkiye genelindeki neredeyse bütün AVM mağazalarımız kapalı. Cadde restoranlarımız da gel al hizmeti ve paket servisle hizmet vermeye devam ediyor. Tabi ki bu trafikte bir azalma oldu. Keza pandeminin ilk günlerinde paket serviste de bir düşüş yaşadık.

Fakat süre ilerledikçe hem biz alınan önlemleri daha iyi anlatabilmeye, içinde bulunduğumuz döneme uygun, müşterilerimizin beklentilerini karşılamaya yönelik kampanyalar kurgulamaya başladık hem de bilirkişilerin hastalığın gıda yoluyla bulaşmadığından yana olan açıklamaları bizi daha fazla insanın tercih etmesi için bir sebep oluşturdu.

Şu anda paket satışlarımız pandemi öncesi dönemdeki seviyeye ulaşmış durumda. Ancak tabii ki toplam ciromuz kapalı lokasyonlarımızın etkisi ile geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda düşmüş durumda.

Hangi önlemler ön plana çıkıyor?

Ürünlerin üretim, hazırlanma, servis edilme aşamalarının tamamını bu güvenliği sağlayacak şekilde yeniden düzenledi. Halihazırda hijyen ve sağlık prosedürlerini daha da kuvvetlendirdi.Tıkla Gelsin, Yemeksepeti, mobil ve online sipariş platformları ve gel-al uygulamalarıyla, sosyal mesafe kuralına uygun olarak müşterilerini ürünlerle buluşturuyor. Dijital uygulama Tıkla Gelsin ile birlikte “Siparişimi Kapıya As’’, ‘’Temassız Teslimat’’ ve ‘’Güvenli Paket’’ çalışan ve kuryelere maske ve eldiven zorunluluğu gibi uygulamaları devreye aldı. Bu uygulamalarla, ürünlerin restoranlardan müşterilerine kadar tamamen kapalı ve güvenli bir şekilde teslimatını sağladı. Hem çalışanları hem de siparişleri teslim eden kuryelerin ateşini düzenli olarak ve sipariş yola çıkmadan hemen önce ölçerek, bilgi kartları aracılığıyla müşterilerle paylaşmaya başladı. 

Mobil ödemelerde yüzde 10'luk artış

Gerçekten insanların evde kalmasını istediklerini ve bu dönem için var olan çabalarımızın hepsini “EvdeK®al” isimli bir platformun etrafında topladıklarını anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Bu platform aslında Burger King® logosunu çatı altına almaktan çok daha fazlasını içeriyor. Daha büyük bir proje. Salgının birinci gününden başlayarak tüm çalışmaları paket servise yönelik şekillendirdi. Bunu yaparken de başta Coca-Cola, Algida, Yemeksepeti, Fiyuu gibi iş ortaklarımızla birlikte hareket etti. Bu stratejik yaklaşımımızın bir sonucu olarak yeme içme sektörü ciddi düşüşler yaşarken online ciromuz sabit kalabildi. Mobil ödemelerinde önemli bir artış oldu. Son iki ayda mobil ödemelerde aylık ortalamaya göre yüzde 10’a yakın yükselme yaşandı.  

Tedarik zincirleri de hazır

Tedarik konusu her sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de yaşandı. Özellikle soğuk zincir yönetimi çok önemli ve kritik bir süreç. Ama TAB Gıda'nın bu konuda donanımlı ve her senaryoya hazır olduğunu söyleyen Sinan Ünal, "Et, ekmek, patates, sebze ve dağıtım dahil tüm ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılıyoruz. Ürünlerimizin üretim, hazırlanma, servis edilme aşamalarının tamamı kendi gözetimimiz altında gerçekleşiyor. Bu aynı zamanda hijyen ve sağlık açısından da müşterilerimiz karşısında bize ciddi bir güvenirlilik sağlıyor. TAB Gıda olarak tüm anlattığım bu konularda hazırlıklıydık ve uyum zorluğu çekmedik" diye konuşuyor.

Salgın sonrası...

Salgın sonrasında da hijyen hassasiyeti ivme kazanarak devam edecek. Müşteriler, sektör oyuncularını değerlendirirken kaliteye ve hijyeni göz önünde bulunduracak. Ünal, bu süreçte tedarik zincirini doğru yönetebilen, kalite ve hijyenden taviz vermeyen firmaların ciddi fark yaratacağını düşünüyor. Ona göre bu sürece sektörün hazır olmayan temsilcilerini zorlayan bir dönemdi ve bir şekilde sosyal, dijital inovasyonlar ve topluma katkının daha değerli olduğu bir sürece girilecek. 

Yukarıda da belirtildiği gibi gıda sektöründe yeni normale alışıldığı ve paket servis cirolarının da kalıcı olarak şirketlerin daha büyük gelir kalemini oluşturduğu bir döneme girecek. Pandemi sonrası oluşacak ekonomik ortamda ulaşılabilir fiyata kaliteli, güvenilir ve lezzetli gıdaya olan talep de her geçen gün daha artacak ve pek çok fırsatı içinde barındıracak. 

ReklamStore'dan affiliate marketing odağında Slackbot: MyShopAlarm

$
0
0

Veri odaklı performans reklamcılığı alanında hizmet veren bir girişim olan ReklamStore'dan geçtiğimiz yıllarda pek çok kez sizlere bahsetmiştik. Bugün ise yeni bir çözüm ile karşımıza çıkan ReklamStore, şirket içinde kullandığı bir Slackbot'u dışarıya açmaya karar verdiğini duyurdu.

MyShopAlarm isimli Slackbot seçilen Slack kanalına e-ticaret şirketlerinin (ReklamStore affiliate networküne dahil olan) özel kampanya ve kupon kodlarını bildiriyor. Bu bildirimler üzerinden alışveriş gerçekleştiğinde ise şirketler veya Slack toplulukları gelir elde edebiliyorlar.

Şirketler dilerlerse elde ettikleri geliri ReklamStore üzerinden MyShopAlarm'da belirtilen vakıfa da bağışlayabiliyorlar. Paylaşılan bilgilere göre şu anda üretilen gelirler Türk Eğitim Vakfı'na bağışlanıyor.

Kısacası MyShopAlarm Slackbot'u ile anlık indirimlerden haberdar olabilir, istediğiniz indirimleri takip etmek için kategori seçimi yapabilir ve yaptığınız her bir alışverişten kazanç elde edebilirsiniz. Dilerseniz MyShopAlarm Slackbot'una buradan ulaşabilirsiniz.


Covid-19'la değişen alışkanlıklar online alışverişte de kalıcı

$
0
0
Salgınla ilgili önlemler gevşetilmeye başlarken birçok ülkede kapalı alanlara geri dönmek konusunda heyecan düşük görünüyor. E-ticarette daha çok zaman geçirenler için bu alışkanlık daha çok yer edineceğe benziyor.

Haberin devamını okumak için tıklayınız.

Ticaret Bakanlığı ve Amazon Türkiye'den Avrupa özelinde ücretsiz e-ihracat eğitimi

$
0
0

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs salgını, iş yapış şeklimizden tutun da eğitimlere kadar pek çok alanı kökünden değiştirdi. Corona virüs salgınının hayatımıza girmesi ile birlikte online ve dijital eğitimler de popüler bir hale geldi. 

Bugün paylaşılan bilgilere göre ise Ticaret Bakanlığı ve Amazon Türkiye dijital eğitimler için iş birliğine gitti. Amazon Türkiye, TOBB ve Boğaziçi Üniversitesi’nin ortaklaşa hayata geçirdiği KOBİ’lere yönelik “BiTıkla Avrupa” online eğitimlerine, KOBİ’lerin e-ticaretinin artırılması için Ticaret Bakanlığı da eğitimleriyle katkı sunacak.

KOBİ’leri e-ihracata daha çok yönlendirmeyi hedefleyen ve Türkiye genelinde TOBB’a bağlı ticaret ve sanayi odalarında ücretsiz olarak düzenlenecek eğitim seminerleri, firmalara Avrupa'ya e-ihracat yolunda baştan sona rehberlik etmeyi amaçlıyor.

Eğitimlerde dünyada e-ticaretin seyri ve online pazar yerlerinin satıcılara sunduğu avantajlara ilişkin önemli bilgiler de sunulacak. Ticaret Bakanlığı uzmanlarınca hazırlanan eğitim programları ile de Bakanlığın hizmetleri ve destekleri hakkında bilgiler aktarılıyor.

BiTıklaAvrupa programı Türk firmalarının Amazon üzerinden 5 dilde, tüm AB ülkelerine e-ihracat yapmalarını destekleyecek bir eğitim programı olarak hizmet verecek. E-ihracatta yatan potansiyel, Amazon'un satıcılara sunduğu fırsatlar ve Amazon üzerinden e-ihracat yapabilmek için gerekli adımlar gibi başlıkları kapsayan eğitim seminerleri Türkiye’nin 20 ilinde gerçekleşecek. Eğitim programı firmalara Avrupa'ya e-ihracat yolunda baştan sona rehberlik etmeyi amaçlıyor.

Covid-19 pandemisinin etkisiyle online platformların daha fazla kullanılmaya başladığına dikkati çeken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nın da dijitalleşme anlamında çok önemli projelere ve eğitim programlarına imza attığını ifade etti.

KOBİ’lerin dijitalleşmelerine yardımcı olmaya ve ihracat kapasitelerini artırmaya devam etmek adına Bakanlığın önemli çalışmalar yaptığını dile getiren Pekcan, söz konusu eğitim programının da özellikle e-ihracat alanında küçük girişimcilerine yol göstermek için önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Bakanlığın KOBİ’lerden esnafa, kadın ve genç girişimcilerden, ihracatçılara hizmetlerini ve desteklerini çok basit dilde ve kısa filmler, animasyonlar, videolarla aktardığını anlatan Pekcan, bunun yanı sıra KOBİ’lerin e-ticaretin sağladığı imkanlardan en etkin şekilde yararlanmaları için online satış platformları, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve ödeme kuruluşlarıyla birlikte "E-Ticaret olarak KOBİ’lerin Yanındayız" dayanışma kampanyasını başlattıklarını da dile getirdi.

Facebook e-ticaret işinde: Facebook Shops ile işletmeler ürünlerini direkt kullanıcılara satacak

$
0
0

Facebook milyarlarca kullanıcısına sevdikleri şeyleri takip etme, beğenme ve yeni şeyler keşfetme imkanı sunuyor. Elbette bunun en büyük etkisi e-ticaret alanında oluyor, fotoğraflarda beğendiğinizi satın almak istediğinizde sizi farklı kanallar bekliyor. Facebook daha önce zaman zaman konuştuğumuz e-ticaret hamlesini ise şimdi yapıyor. Zaten "Shop Now" butonu ile Instagram'da online satış yapan işletmelere el veren, Facebook Marketplace ile satış yapmak isteyenleri kullanıcıları birbirine bağlayan Facebook, şu anda daha büyük işin içine giriyor.

Hatta kısaca baştan özetlemek gerekirse, artık Facebook, Amazon'a bile rakip bir şirket haline geldi. Zira küçük işletmeler tıpkı Facebook ya da Instagram sayfasının içeriklerini yönetir gibi, Facebook Shops üzerinden açacağı mağazaları da yönetmeye başlayacak. Şirket, işletmere inanılmaz bir e-ticaret altyapısı desteği sağlamayı garantiliyor. Bu hamlenin Facebook'tan gelmesi de oldukça önemli, elbette sadece Facebook değil, Instagram'ın işin içinde olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Hatta bir müşteri ile işletmenin arasındaki iletişim de çoklu kanallar üzerinden gerçekleşmesine rağmen konsolide olmuş olacak. Yani WhatsApp, Messenger ya da Instagram mesajlarıyla bile olsa müşteri ile işletme her kanaldan iletişimde kalabilecek.

İlk etapta hizmet ABD ile ve elbette ki sınırlı sayıda kullanıma açıldı. Facebook'un basın bültenin bahsettiği üzere bir diğer amaç da şu sıralar zor günlerden geçmekte olan küçük işletmelere yardımcı olmak. Ancak büyük markaların ya da ciddi e-ticaret gücü olan markaların da Facebook Shops'da yer alması, pazar yeri modeliyle faaliyet eden ve küçük işletmelere kendi bünyesinde yer veren büyük e-ticaret markalarına, başta da Amazon'a yaramayabilir.

Facebook'un paylaştığı bilgilere göre kullanıcılar Facebook Shop aracılığıyla açılan mağazalara, işletmelerin Facebook sayfaları ya da Instagram profilleri aracılığıyla ulaşabilecek. Yine aynı şekilde reklamlar ve hikayeler aracılığıyla da buraya trafik sağlanacak. Bu şu demek, artık Facebook kendi bünyesinde mağaza açan işletmelerden bir de işletmelerini pazarlaması için reklam parası kazanmaya başlayacak. Üstelik trafik de Facebook ve Instagram'da kalacak ve müşteri herhangi bir başka kanala yönlendirilmeyecek. Bu bahsettiğim şey, deneyim anlamında da olumlu bir gelişme. Bir ürün almak istediğinizde Instagram ya da Facebook uygulamasından çıkmadan satın almanız ve siparişi bitirmek kullanıcılar açısından güzel bir deneyim.

Facebook ve Instagram aynı zamanda, ürün ve yeni markalar keşfetmek için de bir platform haline gelmeyi istediğini açıkça dillendiriyor. Aynı şekilde Instagram Shop ile de Instagram'a yeni bir "Shop" sekmesi ekleneceğini öğreniyoruz. Aynı artık Instagram da bir e-ticaret uygulamasına dönüşecek.

Ayrıca şu anda pek çok kullanıcının ekmek yediği bir sektör haline gelen Instagram reklamlarının da yapısı böylece değişecek. Çünkü hem Facebook hem de Instagram bu kullanıcıların kendi platformunda kalmasını istiyor. Mesela canlı yayınlarda artık işletmeler, göstermek istedikleri ürünü gerçek zamanlı olarak Instagram'daki canlı yayınlarına koyabilecek. Bu özellik şimdilik test aşamasında. Ancak bu özelliğin influencer'lara da açılması söz konusu olacağını düşünürsek, markalarla işbirlikleri artık biraz daha ilginç bir hal almaya başlayacak.

Bu arada Facebook ve Instagram, Instagram Shops ile birlikte baştan sıfırdan bir e-ticaret altyapısı sunamayacak işletmeleri de düşünmüş. Bu anlamda programın partnerleri arasında Shopify, BigCommerce ve WooCommerce da yer alıyor. Bu ortaklıkla birlikte işletmeler buradaki mevcut e-ticaret sitelerini, Facebook Shops'a entegre edebilecek.

Sanırım yıllar önce sosyal ticaret kelimesinin dillere destan olduğu dönem geri gelecek. Zira çünkü artık satın alma alışkanlıklarının da daha iyi bilinmesiyle birlikte, Facebook'un e-ticaret platformu ürünlere ve bu ürünlerin reklamlarını yapmak isteyen işletmelere daha çok seçenek sunacak. Aynı şekilde Facebook'un reklam gelirlerini de bu vesileyle artırması içten bile değil. 

Türkiye'de ikinci el piyasası Covid-19'dan nasıl etkilendi?

$
0
0

Geçen yılın son aylarında corona virüsten enfekte olan ilk kişi Çin'in Wuhan kentinden çıktı. Dünyaya yayılması iki aydan daha kısa sürdü. Güncel rakamlara göre 4 milyondan fazla kişi hastalıktan etkilendi. Bu yüzden alınan üst düzey önlemler yüzünden birçok sektör durma noktasına gelirken bazıları daha az etkilendi.

Uzmanlar pek çok sektörün geleceğinin değişeceğini öngörüyor. Hatta bazı sektörlerin salgından kazançlı çıkacağı iddia ediliyor. Özellikle ikinci el pazar yerlerine, hem satıcı hem de alıcı açısından bir artış olması bekleniyor. Çünkü evlere sıkışan tüketici ya işsiz kaldı ya da geliri tehlikeye girdi. Ya kendi eşyalarını satarak para kazanmak ya da fiyatları makul olan ikinci el eşyaları almaya yönlendi.

Fikir nasıl ortaya çıktı?

İkinci el fikri, Y kuşağı ve onlarla birlikte ortaya çıkan yeni iş fikri... Daha çok ikinci el ürünlere rağbet gösterenlerin büyük kısmını oluşturuyor. Bu ürünlere ilgi Vintage akımıyla başladı. Tabii ki sektör içinde aksesuar ve giysi en çok talep edilen kategori...

Hatta yapılan araştırmalara göre 15 yıl öncesine oranla tüketicilerin yüzde 60 daha fazla kıyafet aldığı ortaya çıktı. Hatta Global Data tahminine göre ikinci el moda pazarı 2028'de moda sektöründen yüzde 50 daha fazla hacim üreteceği ve sadece ABD'de beş yıl içinde 51 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. ABD pazarının en büyük oyuncularından ThredUp raporuna göre, ikinci el pazarının geçen üç yılda perakende sektöründen 21 kat hızlı büyüdü. Türkiye'de de otomobilden sonra ikinci el giysi satan platformlar bir adım öne çıktı.

Ürünler dezenfekte ediliyor

İkinci el lüks eşyaların satışa sunulduğu Modacruz, daha önceden kurgulanan dezenfeksiyon sistemine göre ürünlerin hijyenini sağlıyor. Şimdiye kadar 6 milyon dolar yatırım alan platform üzerinden alınan bir ürün, talep olursa sertifikalı dezenfeksiyon sağlama yetkisi olan bir iş ortağı tarafından temizleniyor. 

"Satışlar normale dönmeye başladı"

Salgın döneminde Modacruz'un yeni açılan ev ve yaşam kategorisi oldukça hareketli... En çok ilgi gören şeyler ise dekoratif ürünler, mutfak araç gereçleri, evde spor gereçleri... Bunun yanı sıra kadın tüketiciler daha çok evde rahat edebilecekleri, şık günlük elbiseleri tercih ediyor. Corona virüs salgınının ikinci elden ziyade moda tüketimini etkilediğini düşününen şirketin kurucusu Melis Güçtaş sözlerine şöyle devam ediyor:

Moda özellikle kadınlar için moral işi, hayatta kalmayı tehdit eden bir durum ortaya çıktığında doğal olarak 'ne giysem?' sorusunun yerini bambaşka sorular alıyor. Bununla birlikte ikinci el modanın ekonomik nedenlerden ötürü daha az etkilendiğini de düşünüyorum. Bize olan etkisi, sektörde paylaşılan moda alışverişlerinin düşüşü kadar olmadığı gibi, recovery de bir o kadar hızlı oldu.  Hatta son 10 gündür salgın öncesi rakamlarımıza döndük diyebilirim.

Talepler değişmedi

İkinci el online mobilya satan Dekopasaj, salgının başladığı dönemde satışları düştü. Ama Nisan ayıyla birlikte önceki senelerdeki grafiği yakalayarak normale dönmeye başladı. Salgın nedeniyle nakliye ekibi ve tüketicilerin sağlığı için maske, eldiven, dezenfektan gibi koruyucular kullanıyor. Aynı zamanda depomuzda bulunan ürünleri de periyodik olarak dezenfekte ediyor. Platformda bu süreçte en çok satılan ürün -her zamanki gibi- kanepe ve yemek masası olmuş. Satılan şeylerin hepsi dekorasyonla ilgili olduğu için hepsi eşit derecede talep görmüş. Bu yüzden belli bir ürün öne çıkmamış

"İş modeli nedeniyle etkilenmedik"

Salgın ile tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen şirketin kurucusu Emir Tümen şöyle konuşuyor: Pandemiyle birlikte insanların alışveriş alışkanlıkları çok değişti. Herkes internet alışverişine yöneldi. Bazı online ikinci el pazar yerlerinde insanlar buluşup alışveriş yapmaları gerektiği için çekinceler olacaktır. Ancak bizde yabancı biriyle görüşmene gerek kalmadan alışveriş yapabiliyorsun. Nakliye ekibimiz ürünü satıcıdan alıp alıcıya götürüyor. İş modelimiz dolayısıyla Dekopasaj, pazarın kalanı kadar etkilenmedi.

Güvenli e-ticaret sistemine ilgi arttı

Gayrimenkul, vasıta, alışveriş ürünleri ve hizmetler gibi birçok kategoride ilan ve e-ticaret işlemlerinin yapıldığı online bir platform Sahibinden, evde kalınan süreçte kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla çeşitli online teknolojileri hayata geçirdi. Emlak ve vasıta kategorisindeki ilanlarda kullanıcıların detayları görmesini sağlayan videolu ilan özelliğini getirdi. Bunun kullanım oranı yüzde 100’e yakın arttı. Buna ek olarak “Görüntülü Arama İle Gezilebilir” özelliği eklendi. Bu seçenek işaretlendiğinde, ilanlara bakan kullanıcılar arama esnasında bu filtreyi kullanarak uzaktan görebilecekleri konut ve vasıtaları listeleyebiliyor ve böylece ilan veren kullanıcılar da evden çıkmak istemeyen müşterilerine hizmet verebiliyor. Bu dönemde Güvenli e-Ticaret (GeT) olarak tanımlanan sistemin de kullanımı arttı. Bu taraflar yüzyüze ve elden para alışverişi yerine, alıcılar ödemelerini sahibinden'in havuz hesabına yapıyor ve ürün alıcıların eline sorunsuz şekilde ulaştıktan sonra satıcıların hesaplarına yatırılıyor. Satıcı tarafından gönderilen ürün için 3 günlük kontrol süresinde süreç uçtan uca sahibinden.com’un güvencesi altında gerçekleşiyor.

Satılık karavan ilanları öne çıkıyor

Şirketin pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı Nazım Erdoğan kullanıcıların ev içi yaşam alışkanlıklarının değiştiğini gözlemlediklerini söyleyerek geçtiğimiz ayın verilerini paylaşıyor:

Geçen yıla göre geçen yılın aynı dönemine oranla satılık karavan ilanları yüzde 117, puzzle’lar yüzde 531, oyun konsolları yüzde 286, fitness ve kondisyon aletleri yüzde 388, baskül ilanları yüzde 112 ve ekmek yapma makinesi ilanları yüzde 497 daha fazla ilgi gördü. Açık havayı özleyenlerin arayışı Satılık Müstakil Ev kategorisine yöneldi ve bu dönemde ilanlar yüzde 118 oranında artış gösterdi. Bunun dışında “bahçeli ev”, “bahçeli daire” aramalarının %228, “balkonlu daire” ve “balkonlu ev” aramalarının %91 oranında yükseldiğini gördük. Önümüzdeki dönemde de içinde bulunduğumuz koşullara göre bu yönde tercihlerin artmasını ve çeşitlenmesini bekliyoruz.

Ramazan'da online alışveriş ve harcamalarda talep arttı

$
0
0

Dijital reklamcılık platformu Criteo, Türkiye'de Ramazan ayı özelinde gerçekleştirdiği ‘Tüketici Alışveriş Tercihleri’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Criteo'nun yaptığı araştırmada, Covid-19 salgının başlangıcına kıyasla, katılımcıların %61'inin onilne platformlar üzerinden daha çok alışveriş yaptığı görüldü. Özellikle Ramazan ayında çevrimiçi alışveriş yapılan kategorilerde, market, güzellik, bakım ve eve yemek servisleri öne çıktı.

1,047 kişinin katıldığı Tüketici Alışveriş Tercihleri araştırması, Ramazan ayında gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarına göre, Covid-19 salgını sebebiyle tüketiciler, nakit para yerine kredi kartı, mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerini tercih etti. Tüketicilerin banka ziyaretlerinde ise %83 oranında bir azalma görüldü.

Araştırma kapsamında katılımcıların, Ramazan dönemi ve sonrasındaki bir kaç ayda da market, bakım, elektronik, güzellik, oyuncak ve eve yemek servisleri kategorilerinde daha sıklıkta çevrimiçi alışveriş ve harcama yapacakları analiz edildi.

Bunun yanı sıra yüzde 50'den fazla katılımcı, Ramazan Bayramı hediyelerini de çevrimiçi platformlardan satın almayı planlanlarken, 25-38 yaş arasındaki tüketicilerin hediyeleri için 600 TL bütçe ayırmayı planladığı gözlemlendi. Türkiye'de çevrimiçi platformlarda en çok tercih edilen hediye kategorileri ise giyim, parfüm, bakım ve güzellik ürünleri olarak öne çıktı.

Gelişen Pazarlar (Türkiye, Doğu Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Afrika) Bölge Direktörü Murat Kalafat yaptığı açıklamada şu ifadelere yerdi:

Korona Virüs’ün etkilerini her alanda hissettiğimiz bu günleri hep birlikte yaşamaktayız. Bir çok sektörün çevrimiçi platformlara yöneldiği bu günlerde dijital ödeme yöntemine geçişimizde kaçınılmaz oldu. Yaptığımız araştırmada, nakidin yerini kredi kartı, mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerine bıraktığını görüyoruz. Türkiye geleneksel olarak nakit para kullanımını tercih eden bir ülke olmasına rağmen, güvenlik ve hijyen koşulları nedeniyle dijital ödeme yöntemlerini kullanmaya başladı. Tüketicilerin Korona Virüs yayılacağı endişesi ile nakit para kullanımını tercih etmemesi, yalnızca ticarette değil aynı zamanda dijital finans tekliflerinde de büyük bir etki yaratacak. Dijital ödemelerin bu şekilde benimsenmesi, geri dönüşü olmayan ve pandemi sonrasında da devam edecek kültürel bir değişime neden oluyor. Artık şirketler, uzun vadede değişen ödeme yöntemlerinin tüketici davranışları üzerindeki etkisini incelemeli.'

Nakit yerini kredi kartı, mobil cüzdan ve elektronik ödeme yöntemlerine bırakıyor

Araştırmaya göre Covid-19 salgını nedeniyle tüketiciler, alışverişlerinde nakit ödeme opsiyonu olmasına rağmen temassız ödeme yöntemlerini tercih ediyor. Güzellik, bakım, oyun, oyuncak, elektronik, giyim, aksesuar, dekorasyon, taksi ve yemek servisleri kategorilerinde yapılan alışverişlerin %75'i kredi kartı ile yapıldı. Mobil cüzdan ve diğer elektronik ödeme yöntemlerinde ise bu oran %67 olarak kendini gösteriyor. 

Bu sonuçların 27 Nisan ve  2 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde 1,047 katılımcı ile yapılmış olan çevrimiçi anketten yola çıkılarak hazırlanmdığını belirtelim. Criteo'nun, Ramazan boyunca tüketici alışverişi tercihleri ​​hakkındaki güncel bilgileri ortaya koymak amacıyla araştırmayı Qualtrics ve Lucid ile ortaklaşa olarak gerçekleştiğini de eklemekte fayda var. 

Viewing all 1422 articles
Browse latest View live