Quantcast
Channel: E-Ticaret - Webrazzi
Viewing all 1422 articles
Browse latest View live

Gümrüğe takılmayan ucuz ürünlere dolaylı vergi geldi!

$
0
0

Geçtiğimiz yılın Ocak ayında e-ticaret için gümrük muafiyetinin 30 eurodan 22 euroya düştüğünü sizlere aktarmıştık. Geçtiğimiz günlerde ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 yılında Çin üzerinden ülkemize 26 milyon mektup gönderildiğini ve mektupların içindeki ürünlerden herhangi vergi alınmadığını dile getirmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Yaptığı konuşma ile değeri 22 euronun altında olan ürünlerden vergi alınabileceğinin sinyallerini de veren Albayrak, kendi yerli ekonomimizi desteklemek ve adımlar atmak zorunda olduğumuzun da altını çizdi. Sputniknews‘ün paylaştığı bilgilere göre 20 milyar TL‘yi bulan kayıt dışı ticaretin vergilendirilmesi için 3 aşamalı bir plan üzerine çalışılıyor.

Bu planlardan en önemlileri ise 22 euronun altındaki satışlara uygulanan vergi muafiyetinin kaldırılması ve bireysel ithalat ile kurumsal ithalat arasındaki vergi farkı minimize edilmesi olarak ön plana çıkıyor. Henüz 22 euronun altındaki satışlara uygulanan vergi muafiyetinin kaldırılması ile ilgili resmi bir karar alınmadı fakat bu ürünlere dolaylı olarak vergi uygulamaya başlanmış gibi görünüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamalardan günler sonra yurt dışından yapılan alışveriş yapan kişilerin karşısına gümrük sunum ücreti ve damga vergisi gibi ibareler çıktı. Gümrük sunum ücreti ve damga vergisinin hayatımıza girmesi ile birlikte konu ile ilgili Twitter üzerinden pek çok Tweet atıldığını da belirtelim.

5,20 TL ücret alınacak!

Kısacası Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarından çok kısa bir süre sonra yurt dışından alınan, zarfların içinde gelen ve gümrüğe takılmayan ürünlerine dolaylı olarak bir vergi gelmiş oldu. 5,20 TL olan ücretlendirme gümrük sunum ücreti ve damga vergisi olarak adlandırılıyor.

Ağırlığı 2 kg’nin altında olan ve gümrüğe takılmayan her ürün için 4,50 TL gümrük sunum ücreti ve 0,70 TL gümrük vergisi olmak üzere toplamda 5,20 TL ücret ödenecek. En fazla 22 euroya kadar yurt dışından satın alacağınız her ürün için 5,20 TL ödeyeceğinizi de belirtelim.

Kısacası değeri 5,20 TL’nin altında olan ürünler için bile 5,20 TL gümrük sunum ücreti ve damga vergisi ödeyebilirsiniz. Dr. Ozan Bingöl‘ün paylaştığı bilgilere göre bu bedel, gümrük memurunun şüphesini gidermek için postanızı kontrol etmek için harcadığı emeğin karşılığı.

Aliexpress ve GearBest gibi e-ticaret sitelerinden değeri 22 euronun üzerinde olan fakat gümrüğe takılmasın diye ücretinin düşük gösterildiği pek çok alışveriş de yapılıyor. Gelen paketlerin kontrol edilmesi bu tarz alışverişlerin tespit edilmesi için başarılı bir yöntem gibi görünüyor. Fakat değeri 22 euronun altında gümrük vergisine tabi olmayan ürünlerin kontrol edilmesinden doğan 5,20 TL’lik hizmet bedelinin vatandaşa yansıtılmasının çok da adil bir yöntem olmayacağını söylemek gerekiyor. Bu uygulamadaki detaylar ile ilgili bir bakanlık açıklamasının önümüzdeki günlerde geleceğini tahmin ediyoruz.

Görsel Kaynak: Twitter /sinerjimagduru


Uber Eats, 2019’da gelirini 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor

$
0
0

Konu yemek siparişi dağıtımına geldiğinde Uber harika bir 2018 yılı geçirdi. Şirket bünyesi altında yer alan Uber Eats, sadece geçtiğimiz yılın son çeyreğinde brüt siparişlerinden 2,5 milyar dolar gelir elde ederek yöneticilerinin yüzünü güldürdü.

Yani 2018’de hızlı büyümesi ile dikkatleri üzerine çeken Uber Eats, son dönemlerde Uber’in gözde çocuğu. Öyle ki, 2015’te operasyonlarının başlatıldığı Uber Eats’e ait brüt rezervasyonlar, geçtiğimiz yıl şirketin toplam brüt rezervasyonlarının %18´ini oluşturdu.

Uber Eats’in bu kadar agresif büyümesinin arkasında ise gerekçeli bir neden yatıyor. Business Insider‘a konuşan ABD’deki şehirlerden sorumlu yöneticisi Ana Mahoney’e göre, bu başarının arkasında Uber Eats’in kentsel alanlardan öte banliyölere odaklanması yatıyor.

Uber, özellikle  oluşturduğu yenilikçi iş modeli ile metropol sakinlerinin şehir içi taşımacılığında onlara alternatif bir çözüm sunmuştu. Uber’in araç çağırma servisi ne kadar kentsel bölgelerde başarılı olsa da, Uber Eats de bir o kadar banliyölerde başarılı bir uygulama. Mahoney, özellikle paketli bir yemek almak için yürümenin bir seçenek olamayacağı yerlerde teslimat sayısının arttığını belirtiyor. Mesela Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan Uber Eats siparişlerinin yarısının kent merkezinin dışında yaşayan sakinler tarafından yapıldığı belirtiliyor.

Uber Eats böyle bir pazara odaklanmış olsa da bu stratejinin İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerde yeterli olmayacağını paylaşalım. Zira Deliveroo ve Just Eats ile yarışan şirket, pazar payı kazanabilmek için geçtiğimiz günlerde restoranlardan aldığı komisyon ücretini düşürdü. Öncesinde restoranlardan %35 komisyon talep eden Uber Eat, bu komisyonu %30’a çekti.

Öte yandan İngiltere, İrlanda ve Hollanda’da restoranların kendi yemeklerini dağıtmalarına olanak sağlayan bir iş modeli sunmaya başladı. Bildiğiniz üzere Uber Eats üzerinden yapılan siparişleri şimdiye kadar yalnızca kendi sürücüleri dağıtabiliyordu. Uber Eats’in rakibi Deliveroo’nun, 2018’de “Marketplace +” adı altında böyle bir arabuluculuk modelini sunmaya başlaması Uber Eats’in dağıtımda esneklik sağlamasında büyük rol oynuyor.

Son olarak Uber’in, 2018’de 6 milyar doları bulan brüt siparişini 2019’da küreselde 10 milyar dolara çıkarmayı planladığını paylaşalım. 

Yemeksepeti Türkiye’nin börek trendini paylaştı

$
0
0

Dünyada her yıl 20 Mart’ta kutlanan Dünya Börek Günü’ne özel olarak Yemeksepeti, kullanıcılarının börek sipariş trendlerini araştırdı. 2018’de tam 2 milyon porsiyon börek siparişi veren kullanıcılar, en çok kıymalı kol böreğini tercih ederken sırasıyla peynirli börek, su böreği ve patatesli börek en sevilenlerden oldu.

Raporda sipariş adedi haricinde dikkat çeken bir nokta da sipariş saati oluyor. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan börek, en çok 10.00-12.00 arasında sipariş edilirken, hafta sonları siparişlerde yüzde 45 artış yaşanıyor. Şehir bazında bakıldığında ise kentlerin toplam siparişlerindeki börek oranına göre; börek aşığı kentlerin ilk sırasında Batman yer alırken onu Adana, Karabük ve Yalova oluyor. Bu da Yemeksepeti’nin İstanbul ve Ankara haricinde de ne kadar aktif olduğunu gösteriyor.

Raporla devam edelim, 2018 yılında ortalama 3.500 tekil restorandan toplam 2 milyon börek siparişi veren kullanıcılar, en çok içinde kıyma olan börekleri tercih ettiler. Kıymadan sonra en sevilen malzemeler ise peynir, patates ve ıspanak oldu.

Kullanıcıların siparişlerinin ilk sırasına açık ara farkla yerleştirdiği börek ise kıymalı kol böreği. En çok sipariş verilen diğer çeşitler ise sırasıyla peynirli börek, su böreği ve patatesli börek oldu. Geleneksel tatların haricinde farklı olana da ilgi son dönemde artmış durumda. Son 3 ayda geçen senenin aynı dönemine göre;

  • Patlıcanlı börek 6 kat daha fazla sipariş edildi.
  • Pırasalı börek 5 kat artışla börekte farklı tat arayanların tercihi oldu.
  • Kavurmalı böreğin sipariş sayısında 3 kat artış yaşandı.
  • Haşhaşlı börek ve sosisli börek sipariş sayısını 2 kat arttırdı.

İlginin kaybolduğu börek türleri de gözden kaçmıyor. Yine son 3 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre; sucuklu börek siparişleri yüzde 44, sebzeli börek siparişleri yüzde 34 azalırken, paçanga böreği siparişlerinde ise yüzde 10 düşüş yaşadı.

Böreğin sepet miktarı ise ortalama 15 TL olarak belirtiliyor. 23 ve 24, böreği en çok seven yaş olurken; böreğe diğer yaşlara göre mesafeli olan yaş ise 47.

Instagram, alışveriş özelliğini ödeme servisi ile genişletti

$
0
0

Bir süre önce platformuna alışveriş özellikleri ekleyen Instagram, 130 milyon kullanıcının uygulamadan çıkmadan alışveriş yapmasına imkan sağladı. Kullanıcıların ödeme bilgilerini depolayarak hızlıca alışveriş yapmasını sağlayan uygulama, yeni “Instagram ile ödeme yap” özelliğini ABD’de 20’den fazla markada da yayına aldı.

Adidas, Kylie Cosmetics ve Warby Parker gibi ABD’deki en popüler 20 markada yayına alınan bu özellik sayesinde markalar, ürün satın almak isteyen kullanıcıları web sitesine yönlendirmek zorunda kalmayacak.

Instagram bu yeni gelişme konusunda ödemelerden komisyon alacaklarını da belirtti:

“İşlemle ilgili masrafları dengelemenin yanı sıra, ödemeyi mümkün kılan programları ve ürünleri finanse etmek için bir komisyon ücreti getireceğiz. Şu anda belirli rakam paylaşmıyoruz. Kapalı beta döneminde işletmelerle komisyon ücretini test ediyoruz. Bu ücret, tüketiciler için mallarının fiyatını değiştirmeyecek. ”

Anlaşıldığı üzere Instagram, kullanıcılardan hizmet bedeli almak yerine satın almadaki yüksek dönüşüm oranları karşılığında markalardan ücret talep etmeyi tercih ediyor.

Eğer Instagram’ın yeni ödeme sistemi markalara beklediği dönüşümü verirse, bu durum Instagram reklamlarında da artış yaratabilir. Instagram ile ödeme yap seçeneğinde kullanıcıların ürünü satın almadan önce izlediği adımlarda ciddi bir azalma söz konusu. Bu nedenle markaların bu yeni özelliği kullanıcı deneyimi açısından benimsemesi de olası.

Instagram ile ödeme yap seçeneğini kullanan markalar bu özelliği şimdilik sadece organik gönderilere ekleyebiliyor. Ancak ödeme seçeneği eklenmiş reklamlar yayınlamak Instagram’ın gelirlerinde ciddi bir yükseliş yaratabilir.

Ödeme etiketleri, kapalı betaya dahil olan markaların akıştaki gönderilerinde, Hikayelerinde ve Keşfet içeriklerinde görülecek. Kullanıcılar bir gönderinin ürün etiketine basıp açtığında “Web Sitesinde Görüntüle” butonu yerine “Instagram ile ödeme yap” düğmesini görecek.

Instagram’dan ilk kez ürün satın alan kullanıcılar, ödeme bilgilerini girerek özellikten faydalanabilir. Ancak girdikleri ödeme bilgilerinin ilerleyen dönemde de kullanılmak üzere depolandığını belirtelim. Instagram özellik kapsamında depolanan bilgilerle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Kullanıcılar, korunan ödeme bilgilerinin tek bir yerde bulunmasıyla, defalarca giriş yapmalarına ve bilgilerini yeniden girmelerine gerek kalmadan favori markalarından alışveriş yapabilirler.”

Kullanıcılar Instagram’da bir ürün satın aldıktan sonra yeni “Siparişler” sekmesinden teslimat sürecini takip edebiliyor. Bu sekmede iptal etme seçenekleri ve satıcının iletişim bilgileri de bulunuyor. Bunun yanı sıra ürünün teslimat süreci başladığında Instagram kullanıcılara bildirim gönderiyor.

Markalar ise kullanıcıların iletişim bilgilerine ve adreslerine erişebiliyor ancak ödeme bilgisini edinmiyor. Öte yandan kullanıcılar e-posta adreslerini markalara vermeme seçeneğine de sahip. Bu anlamda markaların, web sitesinden satışa kıyasla çok daha az veriye eriştiğini söylemek mümkün. Yine de Instagram, hangi satışlar konusunda markalara istatistik sağlayacağını ifade ediyor.

Kullanıcılar ödemeleri PayPal, Visa, Mastercard, American Express  veya Discover ile yapabiliyor. Bunun yanı sıra Instagram ilerleyen süreçte markaların ödeme özelliğini Shopify, BigCommerce, ChannelAdvisor ve CommerceHub gibi araçlara entegre etmesini de sağlayacak.

Bu yeni gelişmelerle birlikte hayatına fotoğraf uygulaması olarak başlayan Instagram’ın yakın gelecekte tamamen bir e-ticaret platformu olarak konumlanacağını söylemek mümkün.

2018 KOBİ e-ticaret raporuna göre 4 milyonun üzerinde sipariş verildi

$
0
0

Ideasoft, 2013’ten bu yana her sene yayınladığı KOBİ E-ticaret Raporu’nun 2018 sonuçlarını açıkladı. 4 milyondan fazla siparişin incelendiği rapora göre, internet alışverişlerinde ilk defa mobil cihazlardan verilen sipariş sayısı masaüstünden verilen sipariş sayısını geride bıraktı.

E-ticaret siparişleri yüzde 44 arttı

Raporda, Ideasoft kullanıcısı 6 bin 500’den fazla sanal mağazanın 4 milyonu aşkın siparişi incelendi. 2018 yılında ilk defa mobil cihazlardan verilen sipariş sayısı 2 katına çıkarak masaüstünü aşarken, e-ticaret sitelerinden verilen siparişler önceki yıla göre yüzde 44 artarak 4 milyon 482 bine ulaştı. Marmara, internetten en çok alışveriş yapan bölge unvanını korurken, tüketicilerin online alışveriş için ilk tercihi pazartesi günü oldu.

Mobil sipariş sayısı yüzde 122 arttı

Mobil sipariş sayısı, 2017’ye göre yüzde 122 artarak 2,2 milyona ulaştı. Sayfa görüntülenmelerinin satışa dönüşme oranı incelendiğinde ise masaüstünün liderliğini koruduğunu hatırlatalım. E-ticaret sitelerine masaüstü cihazlardan erişen kullanıcılar, her 164 görüntülemede bir sipariş verirken, mobilde ise 384 görüntülenmede bir sipariş oluşturuldu. Online alışverişi en çok tercih eden bölge yüzde 53,1 ile Marmara olurken, onu yüzde 15,7 ile İç Anadolu, yüzde 12,8 ile Ege, yüzde 8,9 ile Akdeniz, yüzde 4,8 ile Karadeniz, yüzde 2,6 ile Güney Doğu Anadolu, yüzde 2,1 ile Doğu Anadolu takip etti. Online siparişlerin yüzde 47,5’i İstanbul’dan gerçekleştirildi. Onu yüzde 10,3 ile Ankara, yüzde 7,9 ile İzmir ve yüzde 3,8 ile Bursa izledi.

Online siparişler zamanlamalarına göre incelendiğinde ise Back to School, Black Friday ve Cyber Monday gibi özel indirim günlerinin de etkisiyle sonbahar, en çok sipariş verilen mevsim olarak öne çıkarken, yaz ise online alışverişin en durgun mevsimi oldu. Tüketiciler internet alışverişleri için en çok pazartesi gününü tercih ederken, gün içerisinde 4 siparişten biri 13:00 ila 16:00 saatleri arasında veriliyor.

Alışverişlerin yüzde 65’i kredi kartıyla yapıldı

E-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde, ödemelerin yüzde 65’i kredi kartıyla gerçekleşirken, yüzde 24’ü kapıda, yüzde 8’i ise EFT/havale ile gerçekleşti. Kredi kartı ile alışveriş yapanların yüzde 31’i Garanti Bankası kartlarını kullanırken, yüzde 17’si Akbank, yüzde 16’sı Yapı Kredi, yüzde 9’u ise İş Bankası’nın tercih etti. Online alışverişlerde kredi kartı kullananların yüzde 54,4’ü 2 veya 3 taksiti tercih ederken, 6 taksiti aşan tüketici sayısı yüzde 10 olarak açıklandı.

2017 yılında internetten yapılan alışverişlerin yüzde 38’inde ücretsiz kargo sunulurken, 2018 yılında bu oran yüzde 49’a ulaştı. Siparişlerdeki kargo şirketi tercihlerinde Aras Kargo yüzde 33 ile birinci, Yurtiçi Kargo yüzde 30 ile ikinci ve MNG Kargo yüzde 14 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Enuygun.com’un uluslararası markası Wingie’ye Rusça dil seçeneği eklendi

$
0
0

Türkiye’nin popüler online uçak bileti sitelerinden biri olan Enuygun.com, bir süredir Wingie markasıyla globalde de hizmet veriyor.

Bir süredir Almanca, İngilizce, Arapça ve İspanyolca dillerinde hizmet veren Wingie’ye şimdi de Rusça dil seçeneği eklendi. “ru.wingie.com”, Rusça konuşulan ülkelerdeki kullanıcıların, farklı uçuş seçeneklerini karşılaştırarak kendileri için en uygun bileti kolayca satın almalarına yardımcı olacak. Rusça konuşulan ülkelerdeki nüfusu göz önüne aldığımızda ise bunun Wingie’ye olumlu olarak geri döneceğini söylemek mümkün duruyor.

Enuygun.com CEO’su Çağlar Erol, Wingie’nin Almanca, İngilizce, İspanyolca, Arapça dil seçeneklerinin yanı sıra Rusça dil seçeneğini de ekleyerek uluslararası bir marka olma yolunda ilerlediğini belirtti. Erol ayrıca, Türkiye’de Enuygun.com ile başladıkları seyahat sitesi yolculuğunu, Wingie markasıyla dünyanın farklı ülkelerinde de sürdürdüklerini; Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça seçeneklerinden sonra Wingie’ye Rusça dil seçeneğini de eklediklerini söyledi. Çağlar Erol, hedeflerinin bir Türk markası olarak 2028’e kadar dünyanın en büyük 5 online seyahat şirketi arasına girmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Bilmeyenler için yeniden bir hatırlatma yapalım. Enuygun.com, kullanıcıların binin üzerinde havayolu şirketi arasından kendileri için en uygun uçak biletlerini, tarifeleri, hizmetleri, servisleri kolayca bulup kıyaslamasını ve kendisi için en uygun olan uçak biletini hızlı bir şekilde satın almasını sağlıyor.

Türkiye'de corona virüs görülmesi ile marketlerde ciro ve sipariş adedi nasıl değişti?

$
0
0

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında hazır içerikli e-ticaret servis sağlayıcısı olma iddiası ile karşımıza çıkan Marketyo'nun Esor Investments’tan 1,4 milyon dolar yatırım aldığını sizlere aktarmıştık. Bugün ise farklı bir içerik ile karşımıza çıkan Marketyo, Corona virüs salgınının online market alışverişleri üzerindeki etkisi ile ilgili bilgiler paylaştı.

Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisine alan Corona virüs salgını günlük hayatımızı kökünden değiştirdi. Değişikliğin en çok yaşandığı alanların başında ise online market alışverişleri geliyor. Marketyo tarafından paylaşılan bilgilere göre 11 Mart 2019 tarihinde Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklanması ile birlikte tüketicilerin davranışlarında online market alışverişi üzerinde hızlı bir tepki olduğu ve bu tepkinin büyüyerek devam ettiği görülüyor.

Ülkemizdeki vaka sayısı ve online market alışverişi siparişi indexi ile ilgili bilgiler de paylaşan Marketyo'nun sağladığı bilgilere göre 17 Mart tarihinde ülkemizdeki vaka sayısının 47 olarak açıklanması ile birlikte sipariş sayısı da zirveye ulaştı.

Paylaşılan bilgilere göre tüketici davranışındaki değişim sipariş sayıları dışında ortalama sepet tutarları, sepetteki ürünlerin yüzdesel dağılımı ve siparişlerin verildiği saatlerde de değişiklik gösterdi. 10 Mart ile 22 Mart arasındaki farka baktığımızda 4 aktlık bir değişim görülüyor.

11 Mart tarihinden önceki günlerde saat 11.00 - 19.00 saatleri arasında yoğun sipariş talepleri görülürken insanların evde kalmaları ve yükselen talep karşısında daha erken teslimat saati bulmak istemelerinden kaynaklı günün ilk saatlerinde başlayıp gün içerisinde daha dengeli bir şekilde sipariş vermelerine yol açtı.

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklanması ile birlikte ilk olarak Genel Gıda kategorisinde hızlı bir yükseliş gözlemlendiğini ekleyelim. Genel Gıda kategorisi içinde pirinç, bulgur ve makarna gibi önemli bakliyat ürünlerinin bulunduğu kategori olduğunu da belirtelim. Tıpkı Genel Gıda kategorisinde olduğu gibi Kağıt - Kozmetik kategorisinde de normalin üzerinde bir artış görüldü.

İlerleyen günlerde kategori dağılımındaki bu davranış eskiye dönse de evde kalma çağrıları sonucu online market alışverişine gösterilen talep halen oldukça yüksek seviyelerde devam ediyor.

LC Waikiki ve Mavi online satışlarını durdurdu

$
0
0

Corona virüs salgınının etkileri tüm dünyada her geçen daha fazla hissediliyor. Birçok sektörü durma noktasına getiren corona virüs salgını ile perakende sektörünün mağazaları kapatıp e-ticarete döndüğü haberini geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. Ülkemizde her ne kadar sokağa çıkma yasağı gelmemiş, AVM'ler kapatılmamış olsa da her sektörden birçok marka fiziksel mağazalarını kapattı. Bu markaların çoğu online olarak hizmet vermeye devam etse de iki önemli markadan e-ticareti sonlandırma kararı geldi.

Mavi ve LC Waikiki, küresel etkisini sürdüren COVID-19 pandemisinde yaşanan kritik süreçte, çalışanlarının ve müşterilerinin sağlık durumlarını düşündüklerini ve bu yüzden dün itibarıyla online mağazalarının hizmetine bir süre için ara vereceklerini açıkladılar. İki marka da mevcut siparişlerin ulaştırılacağını belirtti. Mavi, sitenin açılmasından sonraki 90 gün içinde iadelerin yapılabileceğini açıkladı.

LC Waikiki, geçtiğimiz hafta iki depo çalışanının COVID-19 testlerinin pozitif çıktığını belirtmişti. Risk grubunda olan tüm çalışanlarının evlerine gönderildiğini, vakanın çıktığı depoların kapatıldığını ve 10 farklı lokasyondaki depoların da dezenfekte işlemlerinin gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Ancak şirket şimdi tüm online operasyonu durdurma kararı aldı.

Şimdilik diğer markalardan herhangi bir açıklama gelmemiş olmasına rağmen önümüzdeki günlerde birçok markanın online alışverişleri de durduracağını öngörmek mümkün. 


Kiğılı, internetten market ürünleri satışına başladı

$
0
0

Corona virüs salgını, özellikle online market alışverişine olan talebi artırdı. Bu kapsamda Migros Sanal Market, Banabi, istegelsin, Getir gibi uygulamaların kullanım oranları da artış gösterdi. Ancak şimdi daha ilginç bir gelişme ile karşınızdayız, zira hazır giyim markası Kiğılı da internet üzerinden market ürünleri satışına başladı. 

Kiğılı'nın web sitesine göz attığımızda karşımıza "Market & Ev" kategorisi çıkıyor. Bu kategorinin altında çerez, bakliyat, makarna, sıvı yağ ve baharat gibi temel yiyecek ürünlerinin yer aldığını görebiliyoruz. Bunun yanı sıra ıslak mendil, bebek bezleri, kağıt ürünleri ve temizlik ürünleri gibi hijyen ürünleri de Kiğılı'nın web sitesinde mevcut. 

Kiğılı, konuyla ilgili olarak web sitesinde yaptığı açıklamada, salgın sırasında Kiğılı.com'u farklı üreticilere açtıklarını, bu süreçte kişilerin market alışverişi konusunda sıkıntı çekmemelerini istediklerini belirtiyor. Siparişlerin hazırlandığı alanların sürekli dezenfekte edildiğini açıklayan Kiğılı, ekiplerinin maske ve eldiven ile çalıştıklarının altını çiziyor. 

Kiğılı.com'da market kategorisinden yapılan 75 TL ve üzeri alışverişlerin ücretsiz kargo ile gönderildiğini de belirtelim. 

Kiğılı'nın da pandemi süresince fiziksel mağazalarını kapattığını ve online olarak hizmet vermeye devam ettiğini hatırlatalım. Şirket, market alışverişinin yanı sıra sağlık çalışanlarının temel giyim ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri de hastanelere ulaştırıyor.

Kiğılı'nın market alışverişi kategorisine buradan göz atabilirisiniz.

Sebze ve meyveler için kutu sipariş servisi: Mevsimi

$
0
0

Kutu siparişi çocuk oyuncaklarından kitaplara oldukça ilgi çekici bir konu. Yurt dışında da önemli girişimlerin yer aldığı kutu gıda siparişi özelinde bir girişim daha dahil oldu.  SocialEyes, Tüm Fırsatlar ve Let's Camera'dan tanıdığımız Can Kağıtçıbaşı tarafından kurulan Mevsimi, yaş meyve ve sebzeleri doğrudan tüketiciye, uygun fiyatla ulaştıran kutu sipariş servisi. 

Platform, üreticiden aldığı ürünleri kullanıcılara kutu aracılığıyla teslim ediyor. Bunların içeriği her hafta değişiyor. Maliyetleri yükseltmemek için kişiye özel kutu uygulaması henüz yok. Bu haftanın kutu içeriğinde; armut, kırmızı elma, muz, nar, portakal, havuç, kabak, karnabahar, mor lahana, limon, pırasa, göbek marul, ıspanak, maydanoz ve semizotu bulunuyor. Fiyatı ise 125 lira...

Yaş meyve-sebze üreticiden, zincirin son halkası olan tüketiciye gelene kadar hal dışı tüccarlar, toptancı komisyoncular, sevkiyatçılar, perakendeciler gibi birçok halkadan geçiyor. Dolayısıyla maliyetler yükseliyor. Mevsimi, bu maliyetleri ortadan kaldırmak ve uygun fiyata nitelikli gıdaya erişimi sağlamak için ürünler doğrudan üreticiden alıyor. Yani ürünlerin kullanıcıyla aracısız buluşmasını sağlıyor. Piyasadan daha ucuza satışa sunulan ürünler fiyat avantajını da beraberinde getiriyor.

Şu an için sadece İstanbul'da

Kredi kartı bilgisi sipariş esnasında alınıyor ve ödeme işlemini de sipariş onayladığında gerçekleştiriyor. Pazar günü hariç her gün teslimatı var. Teslimatlar kullanıcının istediği gün ve zaman diliminde, ücretsiz teslim ediliyor. Ödeme sadece kredi kartıyla kapıdan yapılıyor. Şimdilik sadece İstanbul'da Ümraniye ve Ataşehir'e yollayan Mevsimi, çok yakın zamanda Kadıköy ve Üsküdar'a da kutu gönderecek. Uzun vadede tüm İstanbul'a dağıtım yapmayı planlıyorlar. 

Hepsiburada, 2020 yılının sonuna kadar 5 bin kişilik yeni istihdam yaratacak

$
0
0

35’ten fazla kategori, 25 milyonu aşan ürün çeşidi ve aylık 150 milyonun üzerinde ziyarete ev sahipliği yapan Hepsiburada, Corona virüs salgını nedeniyle zor günlerden geçtiğimiz bu dönemlerde önemli bir istihdam yaratacağını duyurdu.

Hepsiburada tarafından paylaşılan bilgilere göre şirket Gebze Akıllı Operasyon Merkezi, Hepsijet Lojistik ve Hepsiexpress Cebindeki Market birimlerindeki operasyon ve dağıtım ağında görevlendirmek üzere 2020 sonuna kadar 5 bin kişilik bir ek istihdam sağlayacak.

Geçtiğimiz günlerde sağlık çalışanlarının kullanımına sunulmak üzere, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyası kapsamında, T.C. Sağlık Bakanlığı’na 500 bin adet cerrahi maske ve 500 bin adet muayene eldiveniyle destek olan Hepsiburada’nın, ek istihdamıyla operasyon ve dağıtım alanındaki toplam çalışan sayısı 7 bin 500’e yükselecek.

Hepsiburada olarak yeni ürünler, hizmetler, teknolojik çözümler ile yatırım yapmaya ve müşterilerinin hayatını kolaylaştırmaya devam ettiklerini dile getiren Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, özellikle içinden geçtiğimiz bu zor günlerde, Hepsiburada Ailesi olarak, tam bir görev bilinciyle vazifelerini yerine getirmek için tüm güçleri ile çalışmalarını sürdürdüklerini de paylaştı.

Bu çerçevede, Hepsiburada olarak Akıllı Operasyon Merkezi’lerinin, Hepsijet ve Hepsiexpress hizmetleri için bu yıl sonuna kadar 5 bin kişilik bir ek istihdam oluşturmayı hedeflediklerini de dile getiren Emirdağ, tüm Türkiye’ye hizmet verdiklerini ve halkımızın ihtiyaçlarına evde ulaşabilmesi amacıyla hizmetlerini kesintiye uğratmadan sürdürebilmek için her türlü imkanı seferber ettiklerini de paylaştı. 

D2C'den pazar yerlerine corona virüs döneminde Evyap'a gelen talep nasıl değişti?

$
0
0

Çin’in Wuhan Kenti’nden başlayarak tüm dünyaya yayılan corona virüs bütün dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Dünya genelinde virüsten etkilenen kişi sayısı 1 milyon 275 bine, can kaybı 69 bin 487'ye yükseldi.Henüz net bir tedavi yöntemi, aşısı ya da ilacı olmayan virüsten korunmanın en birincil yolu hijyen... Hal böyle olunca hijyen ürünlerine rağbet arttı.Özellikle gönüllü karantinada yaşayan ve zorunda kalmadıkça dışarı çıkmayan insanlar, bu ürünleri online olarak sipariş etmeye başladı. 

TOBB Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi’nin son verilerine göre kozmetik sektörü 9.4 milyar lira, temizlik ürünleri sektörü 8.7 milyar lira ve hijyenik kağıt sektörü de 8.3 milyar lira olmak üzere toplamda 26.4 milyar liralık pazar payına sahip. Gelecek taleplerle ise yakın zamanda 30 milyar liralık hacme ulaşması bekleniyor.

Sipariş sayısı üç katına çıktı

Sektörün en köklü şirketlerinden biri olan Evyap da bundan etkilendi. Kasım 2019'dan beri kendi e-ticaret sitesi üzerinden satış yapan şirket, son bir ayda trafiğini iki, sipariş sayısını üç kat artırdı. Satışa dönme oranını ise yüzde 50'ye çıkardı. Evyap Global E-ticaret Departman Müdürü Özge Karadaş, Mart ayında yeni kullanıcı sayısının da ikiye katlandıklarını söylüyor.

En çok kolonya satılıyor

Salgından dolayı en çok talep gören ürünü ise kolonya oldu. Kolonyayı sabun kategorisi takip ediyor. Katı, sıvı, antibakteryiel sabun ve antibakteriyel mendile talep var. Bebek bezi de rağbet gören ürünler arasında yer alıyor. Artık yaptıkları işin bir kamu hizmetine dönüştüğünü söyleyen Karadaş, "En çok tekil kullanıcıya en adil şekilde bu ürünleri nasıl ulaştırabiliriz konusunda yoğun mesai harcıyoruz. Özellikle kolonyayı elimizden geldiğince, stok gelir gelmez hemen satışa açmaya çalışıyoruz" diye konuşuyor.

Platformda bebek bezinden sabuna, deodoranttan kreme tüketiciye 500’den fazla ürünü bir arada bulunuyor.  Hepsiburada, Trendyol, N11, Gittigidiyor, Getir, Banabi, İstegelsin, Joker, E-bebek, Boyner, Amazon, Avansas gibi platformlara da ürün gönderdiklerini belirten Karadaş, "Evyap ürünleri kişisel temizlik kategorisi halihazırda olmayan online satış kanallarından bile ürünlerimizi satın almak ve sitelerinde satmak için talepler geliyor. Ama şu anda bu talepleri kapasitelerimizden dolayı karşılayamıyoruz" diye konuşuyor.

Bazı ürünlerin satışı kısıtlandı

Karadaş, artan talebe karşılık vermek için bir takım önlemler aldıklarını söylüyor. "Şu anda tüm pazar yerleri siparişlerinin çıkışını operasyonunu kendimizin yürüttüğü E-ticaret Operasyon merkezimizden yapıyoruz. Buradaki gücü en verimli şekilde kullanmak için paketlemesi zor, bu dönemde talebi az olacak bazı ürünleri geçici süre için satışa kapadık" diye konuşuyor.

Nisan ayında üretim hızlanacak

Üretim kapasitesini en verimli şekilde kullanmak ve daha çok tüketiciye ulaşmak için de bir takım önlemler alan şirket, bu doğrultuda yeni şişe alternatifli  ürünler tasarlamaya başladı. Karadaş, e-ticaret operasyonunu en verimli şekilde yönetmek ve iş gücünü bu ürünlere kaydırabilmek için bazı ürünlerinin satışını kısıtlayarak odaklarını hijyen ve temizlik ürünlerine kaydırdıklarını söylüyor. Kullanılan hammaddelerin temininde yaşanan sıkıntıları aşmak adına çeşitli tedbirler aldıklarının da altını çiziyor. "Nisan ayında üretimimizi hızlandıracak seçenekler üzerinde çalışıyoruz. Elimizdeki bütün ürünleri adil ve hızlı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız"diye konuşuyor.

Karadaş'a göre her yıl katlanarak artan online trafik ve satış hacmi karşısında direct to customer (D2C) şirketlerinin özellikle bu dönemde başarılı olabilmeleri için işleyişi kusursuz bir sistemle yürütmeliler. Bu nedenle ürün siparişlerini zamanında, doğru ve güven içinde ulaştırmak, e-ticaret şirketlerinin başarısındaki en kritik aşamayı oluşturuyor. Özge Karadaş'un açıklaması önemli:

Özellikle bu tür olağanüstü dönemlerde operasyon merkezimizin hızının ve kapasitesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. E-ticaret operasyon merkezimizinin kapasitesini 2020’de artırmayı ve daha akıllı sistemler ile yönetmeyi hedefliyoruz. Ayrıca globalde de e-ticarette büyüme vizyonumuzu desteklemek için yatırımlarımız devam edecek.

Evyap, önümüzdeki dönemlerde e-ticarete özel yeni ürün ve kategoriler sunmayı ve CRM altyapımızı güçlendirmeyi planlıyor.

Corona virüs salgını süresince online alışverişin en fazla talep gören ürünleri

$
0
0

Corona virüs salgını tüm dünyayı olumsuz bir şekilde etkilemeye devam etse de online alışverişin ciddi bir yükselişte olduğunu söyleyebiliriz. iyzico’nun araştırmasıyla ortaya çıkan veriler, evde kalma planlarının yapılmasıyla birlikte sektörlerin ve tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ortaya koyuyor. 

Kitap satışlarında yüzde 32'lik artış

Gönüllü karantina sürecinin başladığı haftalarda kendini ve çevresindekileri korumak için “evde kal" çağrısına uyanların zor günlerinde en büyük destekçisi kitap oldu. Günlük yaşamı ele alış biçimini olumlu etkileyen ve zamanı değerlendirmenin en keyifli yolu olan kitap, iyzico verilerine göre izole günlerinin bir numaralı tercihi oldu. Evde kal çağrısının başladığı hafta, kitap sektöründeki satışlarda bir önceki haftaya göre yüzde 32 artış gerçekleşti. Evde izolasyonun ikinci haftasında da satışlar devam etti. Karantina sürecinde kitap stokları yenilendi ve kitap satışlarında yüzde 30 artış gerçekleşti. Kitap mağazalarındaki ortalama sepet tutarı ise 80 TL seviyesinde gerçekleşti.

Kutu oyunlarında yüzde 46'lık artış

Kutu oyunları da izole günlerinin eğlencesi oldu diyebiliriz. Yalnızca zeka gücü gerektiren oyunlar, zor günlerde ortak paylaşımda bulunmanın ve zamanı değerlendirmenin keyifli bir yolu oldu. iyzico’nun elde ettiği verilere göre, evde kal çağrısına uyulan ilk hafta, hobi ve oyun sektöründeki satışlarda bir önceki haftaya oranla yüzde 46 artış gerçekleşti. Evde izolasyonun ikinci haftasında hobi, oyun, eğlence ürünleri kategorisinde artış devam etti ve ortalama sepet tutarı 75 TL seviyesine ulaştı.

Ev eşyalarında 165'lik artış

Sokakların büyük oranda boşaldığı ikinci karantina haftasında, pek çok kişi evine daha fazla özen göstermeye ve eksiklerini tamamlamaya başladı. Özellikle aydınlatma ürünleri, beyaz eşya ve mobilya gibi temel yaşam malzemelerine yönelimde önemli artış gözlendi. Gündelik ev eşyalarında işlem hacminde yüzde 165, işlem adedinde yüzde 117 gibi rekor artışlar yaşandı.

Yardım kampanyalarındaki tutar yüzde 232 arttı

Karantina sürecinin başladığı 16 Mart haftası ile 23 Mart haftası yardım kampanyaları karşılaştırıldığında da önemli bir artış olduğu görülüyor. Yardım kampanyalarındaki tutar yüzde 232 artarken, işlem adedinin yüzde 104 oranında yükselmesi, insanların karantina günlerinde daha fazla bağış yapmaya yöneldiğini gösteriyor.

Seyahat sektöründe yüzde 39'luk azalma

Evde kal çağrısına uyulmasıyla birlikte kişisel gelişime, hobiye, ev içi yatırıma ve yardım kampanyalarına odaklanarak harcamalarımızı bu doğrultuda yaptık. Bu da araç kiralama ve seyahat sektöründeki satışlarda ciddi düşüş yaşamasına sebep oldu. Karantinanın başladığı ilk hafta, araç kiralama işlemlerinde yüzde 56 düşüş gerçekleşti ve seyahat sektörü için yapılan harcamalar yüzde 39 azaldı. Seyahat kısıtlamalarının gelmesiyle birlikte, sonraki haftalar için bu düşüşün katlanarak artması bekleniyor.

Amazon, çalışanlarını kontrol etmek için Covid-19 test laboratuvarı oluşturuyor

$
0
0

Perakende devi Amazon, çalışanlarını düzenli olarak test etmek amacıyla Covid-19 test laboratuvarı oluşturduğunu açıkladı. Amazon'un depolarının en az 64'ünde bazı çalışanların corona virüs testlerinin pozitif çıkması, şirketin böyle bir önlem almasına neden oldu.

Amazon, test kapasitesi eksikliğinin insanları güvende tutmayı ve ekonomiyi yeniden çalışır hale getirmeyi zorlaştırdığını söylüyor. Amazon, laboratuvarı oluşturmak için kendi uzmanlarını yeniden tahsis ediyor ve yakında teste başlamayı umuyor. Şirket, ilk laboratuvarını inşa etmek için ihtiyacı olan ekipmanı kurmaya başladıklarını ve kısa süre içinde müşterilerle birebir temas halinde olan çalışanlarının bazılarını test etmeye başlayacaklarını da belirtti.

Amazon pandemi boyunca hizmet vermeye devam ediyor ve birçok insanın evde kaldığı bu süreçte kişilerin ihtiyaçlarına ulaşmasını kolaylaştırıyor. Ancak şirket, bununla beraber yüz binlerce çalışanı ve teslimat sürücüsü de risk altında. Amazon, artan talebi karşılamak için ödemeleri artırma planı yaptı ve mart ayında 100 bin kişiyi daha işe alacağını açıkladı. Şirketin maske dağıtımı ile çalışanların ateş ölçümlerini yaptığını ve depolarını dezenfekte ettiğini belirtelim. Ama bu görünen o ki bu adımlar yeterli değil.

Amazon, yeni laboratuvarlar yardımıyla tüm çalışanlarını test etmek istese de bunun mümkün olmadığını da belirtiyor. Şirket, “İlgili zaman diliminde ne kadar ilerleyeceğimizden emin değiliz, ancak bunun denemeye değer bir çaba olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Türkiye'de ise durum biraz daha farklı görünüyor. Henüz hiçbir şirket yerinde corona testine geçmedi. Gerekli dezenfeksiyon ve çalışanlar için ateş ölçümü yapıldığı paylaşınlar arasında. Buna rağmen iki büyük perakende şirketi online satışını kapattı bazı markalar ise depolarındaki ürünleri imha etti. Görünen o ki e-ticarette hız, fiyat ve kalite üçlemesine şimdi de dezenfeksiyon dahil oldu. Bill Gates'in açıklamalarına bakılırsa dezenfeksiyon konusu kalıcı da olacak.

Türkiye e-ticaret pazarında nelerin satıldığını canlı takip edin

$
0
0

Corona virüs salgınına karşın alınan tedbirlerin ardından fiziki temas gerektiren tüm faaliyetler azaldı ve tüketiciler, e-ticaret sitelerine yöneldi. Özellikle online alışverişlerde sepetlerin içeriği hızla değiştiğini söylemek mümkün. IdeaSoft, Mart ayıyla birlikte online ticaret alışkanlıklarındaki değişimi ortaya koymak adına 8 binden fazla e-ticaret sitesinin siparişlerini inceleyerek Ocak ayıyla kıyasladı.

Virüsten korunmanın yollarını arayan vatandaşların yoğun ilgisiyle dezenfektan satışları yüzde 5.413 artış gösterdi. Yoğun talep, fiyatları da etkiledi; Mart ayında maske fiyatları ortalama yüzde 520, ateş ölçer fiyatları ise yüzde 139 arttı. IdeaSoft’un corona virüsün e-ticarete ve tüketim alışkanlıklarına etkisini incelediği raporda Mart ayında internetten satın alınan dezenfektan, maske, kolonya, eldiven ve ıslak mendil olmak üzere hijyen ürünleri sayısı 6,5 kat arttı.

Adet bazındaki yüzde 5.413’lük rekor artışla ilk sırada yer alan dezenfektan ürünlerini yüzde 3.224 artışla maske, yüzde 1.148’le kolonya, yüzde 512’yle ateş ölçer ve yüzde 286’yla eldiven çeşitleri takip etti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler ise vitamin ve takviye gıdalara yöneldi. Ocak ayına kıyasla bu kategoride satılan toplam ürün adedi Mart ayında yüzde 177 arttı.

Araştırmada talebin arttığı ürünlerin birim fiyatlarında da değişim gözlendi. Ocak ayına kıyasla Mart ayında rekor fiyat artışı gösteren ürün yüzde 502 ile maske oldu. Maskeyi yüzde 139’luk fiyat artışıyla ateş ölçer, yüzde 64 ile eldiven ve yüzde 55 ile ıslak mendil takip etti.

Türkiye için anlık satış takibi

Evde kalmanın ve fiziksel teması en aza indirmenin büyük önem taşıdığı günümüzde e-ticaretin bir çıkış yolu olarak görüldüğünü belirten Seyhun Özkara, KOBİ ve girişimcilere destek olmak için canlıya aldıkları siteye değindi. Özkara, canli.ideasoft.com.tr adresinden ulaşılabilen bu site ile şu anda internetten nelerin satıldığını, ürünlerin en çok talep gördüğü illeri, hangi ürünün hangi fiyata satıldığını görmelerini sağladıklarını belirtti. Dikkat etmekte yarar var yan ekranı açıp canlı sitenin bağımlısı olabilirsiniz :)


Amazon, eski müşterilerini kaybetmemek için yeni müşterileri bekleme listesine alıyor

$
0
0

Perakende devi Amazon, dün yaptığı açıklamada, corona virüs salgını sırasında mevcut müşterilerinin siparişlerine öncelik verebilmek amacıyla bazı Whole Foods mağazaları için yeni market teslimat müşterilerini bekleme listesine aldığını söyledi. Şirket ayrıca kısaltılmış alışveriş saatlerini kullanmaya başlayacağını da belirtti.

Son zamanlarda Amazon'dan yiyecek satın almak isteyen birçok kişi, mevcut dağıtım alanlarının bulunmaması nedeniyle sipariş veremediklerini belirtti. Ancak Amazon, her hafta kapasitesini artırmaya çalışsa da bugünden itibaren yeni market müşterilerini bir bekleme listesine ekleyeceğini açıkladı. Şirketin bununla mevcut müşterilerini kaybetmemek istediğini söyleyebiliriz. 

2017 yılının Ağustos ayında 13,7 milyar dolara Whole Foods'u satın alarak market endüstrisine giren Amazon, tüketicilerin yüksek talebini karşılamak için hem online hem de fiziksel mağazalarda varlığını sürdürmeye devam ediyor. Amazon, kendi depolarından ve Whole Foods mağazalarından Amazon Fresh ve Amazon Prime Now market alışverişi hizmetleri sunuyor. Şirket, online alışveriş sipariş kapasitesini salgın sırasında yüzde 60'tan fazla arttığını söylese de bazı kullanıcıların, sipariş kapasitesinin yetersiz olduğu konusunda şikayetçi olduğunu söyleyebiliriz. Bu da şirketi "bekleme listesi" gibi bir önlem almaya itiyor.

Aslında Amazon'un son dönemde teslimat servisleri odağında işe alımlar yaptığını ve bu şekilde teslimatları daha çabuk bir şekilde yerine getirmeye hedeflediğini belirtelim. Zira şirket ABD'de 487 Whole Foods mağazası ile hizmet veriyor. Ancak salgın nedeniyle bu mağazalar bir kerede izin verilen müşteri sayısını sınırlıyor ve Amazon, çalışanları için günlük ateş kontrolleri yaptığını ve çalışanları korumak için maske ve eldiven gönderdiğini söylüyor. Hatırlayacaksınız geçtiğimiz günlerde de şirket, çalışanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla Covid-19 test laboratuvarı kuracağını açıklamıştı. Bu da Amazon'un böylesine zor bir dönemde çalışmak zorunda kalan çalışanlarına verdiği önemi gösteriyor.

Amazon'un yeni müşterileri bir süre için kabul etmeyecek olması da bir hayli önemli bir gelişme. Zira şirket her ne kadar pratik bir hizmet sunmak istese bile salgın sonrasını ve müşterilerinin itibarını düşünerek böyle bir karar alıyor. Her ne kadar ülkemizde de bu dönemde, özellikle online teslimat alanında yeni işe alımlar yapılıyor olsa da herhangi bir e-ticaret sitesinin yeni müşteri almayacağına dair önlem aldığı bilgisi bizlere ulaşmadı. Amazon'un bu konuda başarılı olup olmayacağını ve devamında nasıl bir strateji izleyeceğini ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz.

Morhipo ve Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. birleşti

$
0
0

2011 yılında Boyner Grup çatısı altında kurulan online alışveriş platformu Morhipo, Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. ile birleşti. Morhipo.com ile Morhipo mobil uygulamasını işleten Fırsat Elektronik Tic.ve San. A.Ş. şirketi, yine bir Boyner Grup şirketi olan Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. ile 31 Mart 2020 tarihi itibarıyla birleştiğini açıkladı.

Bu birleşme sonrasında Morhipo.com'un eskisi gibi hizmet vermeye devam edeceğini ve alan adı, isim gibi konularda herhangi bir değişiklik yapılmayacağını belirtelim. Morhipo hizmetlerinde hiçbir değişiklik olmadan mevcut www.morhipo.com internet sitesi ve Morhipo uygulaması üzerinden ulaşmak mümkün olacak. Sonuç olarak Morhipo markası, website, uygulama, ürünler, Morpass programı, siparişler, kullanıcı hesapları, iletişim gibi konularda herhangi bir değişiklik olmayacak.

Bu yapısal değişimle, ilgili mevzuat uyarınca Fırsat Elektronik Tic.ve San. A.Ş. ile kullanıcı arasındaki sözleşmelerin tarafı Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş olurken, aynı şekilde yine Fırsat Elektronik Tic.ve San. A.Ş şirketine verilen izinler/onaylar birleşme dolayısıyla Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.'ne devredildi.

Salgından sonra yemek ve market alışverişinde her paydaşın konumu değişebilir

$
0
0
Hızlı değişen koşullara ayak uyduran markaların ayakta kaldığı bir gerçek. COVID-19 salgını ile de koşullar öngörülemeyen şekilde değişti ve yeni adapte olunan kuralların salgın sonrasında da devam etmesi bekleniyor.

Haberin devamını okumak için tıklayınız.

Jeff Bezos'un serveti, corona virüs salgını döneminde 24 milyar dolar arttı

$
0
0

Corona virüs salgını nedeniyle internet üzerinden alışverişlerde yaşanan patlama, Amazon'un hisselerinin değerlenmesine neden oldu. Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos'un serveti bu dönemde 24 milyar dolar arttı ve toplamda 138 milyar dolara ulaştı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Jeff Bezos dünyanın en zengin kişisi ünvanını elinde tutmaya devam ediyor. Zira Amazon, hala içinde bulunduğumuz salgın sırasında, özellikle insanlar evlerine kapanınca artan online alışveriş nedeniyle ciddi bir kazanç sağladı. Hatta şirket geçtiğimiz günlerde, artan taleple başa çıkabilmek için binlerce yeni insanı işe aldı. Ancak tüm bunlara rağmen Amazon, okların hedefi olmaktan kurtulamadı. Şirket, her ne kadar bu dönemde istihdam sağlıyor olsa da kullanıcılar tarafından olumsuz geri dönüşler de alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Amazon'un eski müşterilerini kaybetmemek adına, yeni müşterilerini bekleme listesine aldığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Bunun nedeni ise Amazon kapasitesini yüzde 60 civarında arttığı halde tüm siparişlere dilediği hızda yetişememesi olarak açıklanmıştı. Şirket mevcut müşterilerine daha iyi bir hizmet vermek için böyle bir önlem almayı tercih etmişti. Bunun yanı sıra Amazon'un çalışanlarının sağlığı için Covid-19 test laboratuvarı kuracağını da hatırlatalım.

Amazon, her geçen gün farklı bir yenilikle karşımıza çıksa da Jeff Bezos, 2017'den beri değişmeyen bir şekilde dünyanın en zengin insanı ünvanını elinde tutmayı başarıyor. Bezos'un Amazon hisselerinin yüzde 11'ine sahip olduğunu da bu noktada hatırlatalım.

Salgın döneminde kazanç sağlayan sadece Amazon olmadı. ABD merkezli Walmart'ın hisseleri de bu dönemde değer kazandı. Şirketin sahibi Walton ailesi bu yıl servetlerinin yüzde 5 artışla 169 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bloomberg'e göre Waltonlar dünyanın en zengin ailesi listesinin en başında yer alıyor. Ayrıca evden çalışmaların artmasıyla kullanımı artan video konferans uygulaması Zoom'un kurucusu Eric Yuan'ın serveti de ikiye katlanarak 7 milyar 400 bin dolara ulaştı. Fakat Zoom'un kullanımının artmasıyla bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmesi tüm dünyada büyük ses getirdi.

Sonuç olarak salgın globalde işsizliği artıyor, ancak bazı sektörler bu dönemde fırsat sağlıyor ve kazançlarını artırmaya devam ediyor.

Corona virüs salgını e-ticaret sektöründe işe alımları nasıl etkiledi?

$
0
0

Türkiye'de ilk corona virüs vakası teşhis edildikten sonra başlayan sosyal izolasyon günlerinde tüketiciler ihtiyaçlarını online market ya da pazar yerlerinden karşılamaya başladı. Bu yüzden taraftan gelen sipariş taleplerini karşılamakta zorlanan Türkiye'nin önde gelen sanal market, ortak pazar yerleri yeni işe alımları hızlandırdı.  

2020 yılının sonuna kadar 5 bin kişi istihdam edilecek

Hepsiburada Gebze Akıllı Operasyon Merkezi, Hepsijet Lojistik ve Hepsiexpress Cebindeki Market birimlerindeki operasyon ve dağıtım ağında görevlendirmek üzere 2020 sonuna kadar 5 bin kişiyi istihdam edecek. Ek istihdamla operasyon ve dağıtım alanındaki toplam çalışan sayısı 7 bin 500’e yükselecek.

Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye’ye yatırıma devam ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Hepsiburada olarak yeni ürünler, hizmetler, teknolojik çözümler ile yatırım yapmaya ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. Özellikle, içinden geçtiğimiz bu zor günlerde, Hepsiburada olarak, tam bir görev bilinciyle vazifemizi yerine getirmek için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Ya online ya da yüz yüze

Şok Marketler, bu yılın başından bugüne kadar toplamda bin 900 kişi istihdam etmiş. Sadece Cepte Şok uygulaması için 525 kişi işe alınmış. Şok Marketler CEO'su Uğur Demirel, "Yıl sonuna kadar, yeni açılan mağazalarımız ve Cepte Şok için toplam 5 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.

İşe alım görüşmeler online ortam veya yüz yüze gerçekleştiriliyor. Online görüşmeler telefon veya görüntülü konuşma yapılıyor. Bunun için Skype, Teams veya WhatsApp kullanılıyor. Başvurularımızın tamamını online ortamdan “sokmarket.com.tr” ve kariyer siteleri üzerinden alınıyor.

Son bir ay içinde 100 kişiyi işe aldı

İstegelsin de corona virüs nedeniyle artan talepleri karşılamak adına ekibini büyütenlerden... Son bir ayda 100 kişi işe alındı. Şirketin CEO'su Sedat Yıldırım, "Operasyon ekibi en hızlı büyüyen ekip. Ayrıca birçok birimimizde açık pozisyonlar bulunuyor ve işe alım süreçleri devam ediyor. Bu yıl içerisinde ekibimiz daha da büyüyecek" diye konuşuyor. İnsan kaynakları departmanına gelen başvuruların titizlikle incelendiğini söyleyen Yıldırım, uygun bulunan adaylar ile görüşmeler gerçekleştirildiğini anlatıyor.

Toplam 5 bin kişiye iş imkanı sağlandı

Migros, sadece Sanal Market için iki hafta içinde bin kişiyi işe alacağını duyurmuştuk. Yaşanan gelişmeler ışığında; toplumun ihtiyaçlarını kesintisiz karşılamak, süreçleri geliştirmek ve beklentilere hızlı cevap vermek amacıyla  “1000 İYİ Yürek Daha Arıyoruz” kampanyasıyla birçok farklı ilden adaylara ulaştı. Bu dönemde 5 bin kişiye yeni istihdam sağladı. İhtiyaçlar dahilinde işe alımları devam edecek.

İşe alımlarımız kapsamında şu anda tüm başvuru ve değerlendirme süreçlerimizi online olarak yürütülüyor. Adaylar, çeşitli kariyer platformları ve Migros Ticaret A.Ş web sitesindeki  açık pozisyonlara başvuruyor. Kriterleri sağlayan adaylar online görüşmeler; pozisyon bazında gerekli olduğu takdirde test, envanter gibi farklı araçlar ve vaka çalışmaları yapılıyor.

İşe alımlar devam edecek

Mevcut işe alımlara devam eden bir diğer şirket de Yemeksepeti... 11 Mart'tan bu yana bine yakın kişiye iş imkanı sağladı. Yemeksepeti'nin İnsan Kaynakları Müdürü İlke Şentürk, "Bu kritik dönemde işe alımlarımız devam edecek" diye konuşuyor.

Şirket, işe alımlarda görüşmeleri online olarak devam ettiriyor, mülakat süreci olumlu sonuçlanan kuryelerin sağlık önlemlerini gözeterek güvenli sürüş eğitimi organize ediliyor. Sürüş eğitimi başarılı olan adaylar işe giriş belgelerini tamamlıyor. Bu hassas dönemde riski minimuma indirmek için sağlık kontrolleri ile iş yeri hekiminin onayı doğrultusunda işe giriş sürecini başlatıyorlar. İşbaşı yapan çalışanlara tüm eğitimleri online olarak veriyorlar.Merkez ofis işe alımlarımızda da tüm süreçler dijital olarak ilerliyor. Çalışanların ekipmanlarını evlerine kargolayarak çalışma süreçlerinin başlayabilmesine destek oluyorlar.

"Şirketimizin kültürü olarak dijital süreçlere çok aşina olduğumuz için mevcutta yüz yüze ilerleyen adımları dijitale taşımakta zorluk çekmedik" diyen Şentürk sözlerine şöyle devam ediyor: "İşe alım, eğitim ya da oryantasyon süreçlerini mevcut koşullara göre hızla revize ederek içinde bulunduğumuz duruma adapte olduk. Yemeksepeti markasına adayların duyduğu yüksek güven ve motivasyon bizi bu günlerde daha da mutlu ediyor. Açık ilanlarımıza gelen başvuru sayıları oldukça yüksek. İş görüşmelerimiz esnasında adaylardan aldığımız geri bildirimler de işveren markası olarak Yemeksepeti’nin çalışanları, iş ortağı olan restoranlar ve toplum için aldığı aksiyonların ne kadar doğru yönde adımlar olduğunu bize gösteriyor." 

Viewing all 1422 articles
Browse latest View live